Ratatouille: Připravte si s námi lahodný francouzský pokrm plný zeleniny
Příprava ratatouille je specifická v tom, že každá zelenina se připravuje zvlášť. Dostačující přílohou je pak pečivo a společně se sklenkou lahodného vína vás kombinace chutí odnesou až do Francie, odkud ratatouille pochází.
Dokonalá souhra chutí zeleniny spolu s výrazným kořením, to vše dohromady s opečenou bagetkou, to je jeden ze známých francouzských pokrmů - ratatouille. Jeho příprava je snazší, než se na první pohled může zdát. Nevěříte? Vyzkoušejte.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit ratatouille
Připravte si tuto lahůdku spolu s námi. Potřebujete 1 větší lilek, 2 menší cukety, 1 červenou papriku, 5 rajčat (nebo menší sklenici sterilovaných), 2 cibule, 3 stroužky česneku, čerstvé bylinky podle chuti (oregano, tymián, rozmarýn), sůl a olivový olej.
- Všechnu očištěnou, omytou, případně oloupanou zeleninu nakrájejte na stejně velké kostičky, nejlépe 2x2 cm, česnek pak na tenké plátky.
- Aby byla všechna zelenina hotová tak, jak je potřeba (tedy na skus), je nutné ji připravit zvlášť. Každý druh totiž potřebuje jiný čas tepelné úpravy. Rozpalte olej v pánvi a napřed orestujte lilek, poté papriku, a až po ní cuketu.
- Všechnu opečenou zeleninu dávejte do jedné mísy. Pokud nezůstává dostatek oleje na pánvi, nebojte se ho dolít. Nakonec opečte cibuli, ke které na konci jejího restování přidejte česnek.
- Jakmile začne česnek vonět, zalijte obsah pánve nakrájenými rajčaty. Lehce promíchejte a přidejte nejen zbytek již hotové zeleniny, ale také připravené bylinky. Směs nezapomeňte dostatečně osolit.
- Promíchejte a poté už jen lehce prohřejte, aby zelenina zůstala na skus křupavá. Podávejte nejlépe s opečenou bagetkou, nakrájenou na plátky.
Množství lilku, cukety a rajčat by mělo být poměrově stejné. Tento výtečný pokrm je možné připravit také v podobě zapečených plátků zeleniny. Ať už se rozhodnete pro kteroukoliv možnost přípravy, ratatouille vás nadchne svou letní kombinací chutí.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Lečo po francouzsku: Při přípravě dokonalého ratatouille z rajčat, cuket, paprik a lilku hrají klíčovou roli správné suroviny
Lilky v posledních desetiletích získaly na oblibě. Je to lahůdková a zdraví prospěšná zelenina
Lilek nebo baklažán: Máme pro vás vydatnou dávku inspirace, jak tuto chutnou zeleninu zpracovat v kuchyni
Komentáře