Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Příprava ratatouille je specifická v tom, že každá zelenina se připravuje zvlášť. Dostačující přílohou je pak pečivo a společně se sklenkou lahodného vína vás kombinace chutí odnesou až do Francie, odkud ratatouille pochází.

Dokonalá souhra chutí zeleniny spolu s výrazným kořením, to vše dohromady s opečenou bagetkou, to je jeden ze známých francouzských pokrmů - ratatouille. Jeho příprava je snazší, než se na první pohled může zdát. Nevěříte? Vyzkoušejte.

Jak připravit ratatouille

Připravte si tuto lahůdku spolu s námi. Potřebujete 1 větší lilek, 2 menší cukety, 1 červenou papriku, 5 rajčat (nebo menší sklenici sterilovaných), 2 cibule, 3 stroužky česneku, čerstvé bylinky podle chuti (oregano, tymián, rozmarýn), sůl a olivový olej.

  1. Všechnu očištěnou, omytou, případně oloupanou zeleninu nakrájejte na stejně velké kostičky, nejlépe 2x2 cm, česnek pak na tenké plátky.
  2. Aby byla všechna zelenina hotová tak, jak je potřeba (tedy na skus), je nutné ji připravit zvlášť. Každý druh totiž potřebuje jiný čas tepelné úpravy. Rozpalte olej v pánvi a napřed orestujte lilek, poté papriku, a až po ní cuketu.
  3. Všechnu opečenou zeleninu dávejte do jedné mísy. Pokud nezůstává dostatek oleje na pánvi, nebojte se ho dolít. Nakonec opečte cibuli, ke které na konci jejího restování přidejte česnek.
  4. Jakmile začne česnek vonět, zalijte obsah pánve nakrájenými rajčaty. Lehce promíchejte a přidejte nejen zbytek již hotové zeleniny, ale také připravené bylinky. Směs nezapomeňte dostatečně osolit.
  5. Promíchejte a poté už jen lehce prohřejte, aby zelenina zůstala na skus křupavá. Podávejte nejlépe s opečenou bagetkou, nakrájenou na plátky.

Množství lilku, cukety a rajčat by mělo být poměrově stejné. Tento výtečný pokrm je možné připravit také v podobě zapečených plátků zeleniny. Ať už se rozhodnete pro kteroukoliv možnost přípravy, ratatouille vás nadchne svou letní kombinací chutí.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky