Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ražniči můžeme jiným slovem nazvat také špízy. Jedná se původem o balkánský pokrm, kdy napichujeme na velkou jehlu či špejli maso a prokládáme je zeleninou i slaninou. Poradíme, jak chutné ražniči připravit.

Ražniči alias špízy má každý rád, maso napíchnuté na špejli můžete proložit dalšími oblíbenými surovinami. Příprava ražniči je snadná a chválu sklidíte u celé rodiny. Nejoblíbenější přílohou k špízům jsou vařené či pečené brambory.

Jak připravit ražniči

Ražniči z vepřového masa vám při pečení provoní celý domov a přiláká celou rodinu ke stolu.

K přípravě 4 porcí budete potřebovat tyto suroviny

  1. Maso nejprve očistěte a nakrájejte na plátky. Pokud jsou plátky silnější, lehce je naklepejte. Plátky poté ochuťte solí, pepřem a případně potřete hořčicí.
  2. Ochucené maso nakrájejte na kousky tak, aby se daly napichovat na jehlu.
  3. Slaninu, klobásu i papriku nakrájejte na podobnou velikost jako maso. Cibuli rozkrájejte na čtvrtiny a rozeberte.
  4. Střídavě napichujte na jehly či špejle všechny suroviny a připravené špízy uložte do pekáčku vymazaného sádlem nebo olejem.
  5. Ražniči podlijte troškou vody, pekáček přiklopte víkem a vložte do předem vyhřáté trouby. Ražniči pečte na 180 °C po dobu 60 minut do změknutí.
  6. Ke konci pečení pekáček odkryjte a ražniči dopečte dozlatova. V průběhu dopékání přelévejte výpekem.
  7. Upečené ražniči podávejte s bramborem a ozdobené najemno nakrájenou cibulí. K dochucení můžete přidat na talíř i hořčici.

Ražniči přijde vhod tehdy, když si nevíte rady co připravit k obědu. Šťavnaté špízy zaručeně neurazí žádného strávníka. Pokud nechcete ztrácet čas napichováním surovin na jehly, vyzkoušejte stejně výtečné ražniči na plechu.

Dobrou chuť.

 

Komentáře

Další tipy a triky