Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak udělat ředkvičkové pickles? Kvašená zelenina je blahodárná pro naše tělo
Zdroj: Freepik - ededchechine

Pickles neboli kvašená zelenina je přírodní zásobárnou vitaminů i minerálů, která by neměla v našem jídelníčku chybět. Jedná se o prastarý způsob konzervace zeleniny, který využívaly již naše babičky. Poradíme, jak se pickles připravuje.

Mléčné kvašení je kvasný proces bez přístupu vzduchu,  při kterém bakterie vyrábí z jednoduchých sacharidů kyselinu mléčnou. Pro svůj velký obsah probiotických bakterií je velmi oblíbené při dodržování zdravé a přirozené výživy. 

Jak připravit ředkvičkové pickles

Na báječné pickles s ředkvičkami a koprem si připravíme 2 svazky ředkviček, dále 1 kávovou lžičku kopru, 500 ml vody, 4 stroužky česneku, 1 polévkovou lžíci soli, 1 list kapusty nebo zelí na přikrytí.

  1. Na dno čisté sklenice položíme kopr a hrubě nakrájený česnek, poté na ně naskládáme ředkvičky.
  2. Ve vodě rozpustíme sůl a tímto lákem zalijeme ředkvičky. Poté ředkvičky přikryjeme kapustovým nebo zelným listem, případně zatížíme sáčkem naplněným lákem, aby byly ředkvičky potopené. Ve sklenici necháme 1,5 cm volného místa a uzavřeme ji.
  3. Sklenici postavíme v kuchyni na linku na 5–10 dní, poté ji přemístíme do chladničky - zelenina vydrží až 6 měsíců. 

Stejným principem zdravého kvašení se připravuje také národní korejský pokrm a tím je kimchi. Pojďte si připravit podle videoreceptu tuto zdravou pochoutku.

 

 

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli