Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit řízky, aby byly měkké a šťavnaté? Máme pro vás 5 osvědčených rad
Zdroj: Toprecepty-mika59

Řízky obalené v trojobalu a dozlatova usmažené jsou nestárnoucí klasikou. I když se může zdát, že udělat výborný řízek je jednoduché, opak je pravdou, je to totiž docela kumšt. Avšak existuje několik vychytávek, které nás k nebesky dobrým řízkům dovedou.

Tato oblíbená česká klasika se hodí na každodenní oběd, avšak spolu s bramborovým salátem nechybí v mnoha domácnostech ani na sváteční vánoční tabuli. Nejoblíbenější řízky jsou z kuřecích stehen nebo prsou, ale velké oblibě se těší také vepřové či krůtí. Maso by mělo být po usmažení měkké, šťavnaté a na povrchu obalené křupavou kůrkou. Jak toho docílit? 

Jak na šťavnaté řízky

Smažené řízky si můžeme snadno připravit doma, a to v podobě jako od profesionálního kuchaře. Již žádné vysušené nebo tuhé maso a tukem nasáklá strouhanka. Základem je správný výběr masa. Z kuřecího masa jsou šťavnatější stehenní řízky než prsní. Prsní doporučujeme předem naložit do jogurtu nebo majonézy, čímž maso zkřehne a bude také dokonale šťavnaté. Pokud zvolíme vepřové maso, ideální je šťavnatá tukem prorostlá krkovice

  1. Naklepávání masa: Drůbeží maso není třeba téměř naklepávat. Stačí pouze lehce dlaní stlačit. Pokud se však rozhodneme maso naklepat, postupujeme jemně a nejlépe přes mikrotenový sáček. To platí i v případě vepřového masa. 
  2. Dochucení masa: Maso na řízky osolíme a opepříme vždy před smažením a to z obou stran. Po usmažení by již bylo na dochucení pozdě
  3. Příprava trojobalu: Nachystáme si tři hluboké talíře. Do prvního nasypeme polohrubou mouku, řízky tak budou více nadýchané než z hladké mouky. Do druhého rozšleháme vidličkou vejce, která nesolíme ani do nich nepřidáváme mléko či vodu. Poslední talířek naplníme vláčnou strouhankou připravenou z pečiva starého 2–3 dny. Řízky obalujeme v trojobalu vždy až těsně před smažením
  4. Správné smažení: Smažíme na oleji nebo sádle, ideálně na jejich kombinaci, čímž se tuk nebude přepalovat. Dobře poslouží i přepuštěné máslo. Na tuku nešetříme, řízky by totiž měly plavat. Smažíme 3–5 minut z každé strany, během přípravy nepřiklápíme poklicí ani do řízků nepícháme vidličkou, protože by zbytečně odtékala šťáva z masa. Doporučujeme smažit pokaždé jednu celou várku, vyjmout a poté vkládat další řízky, protože studené řízky tuk ochlazují, prodlužují smažení a tím se maso opět vysouší. 
  5. Odsátí tuku a dopékání v troubě: Hotové řízky vkládáme na papírové utěrky a odsajeme přebytečný tuk. Doporučujeme předsmažené vepřové řízky dopéct v troubě, které vložíme na rošt do trouby. Nezapomeneme dospodu umístit plech na odkapávání tuku. Nastavíme nižší teplotu (asi 120 °C) a 25 minut dopečeme. 

Křehké a šťavnaté jogurtové řízky

Výborné a šťavnaté řízky připravíme naložením masa do jogurtu. Maso zkřehne a řízky budou dokonalé. Nejčastěji do jogurtu nakládáme sušší kuřecí prsní řízky, které nasolíme a opepříme. Připravíme si jogurtovou marinádu s česnekem a kořením, do které maso naložíme a necháme marinovat přes noc. Další den obalujeme ve strouhance a smažíme v rozehřátém tuku dozlatova. 

Celý postup na křehké jogurtové řízky můžete zhlédnout v našem video-návodu níže.

Další tipy a triky