Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Z hovězí roštěné neboli roštěnce připravíme lahodné sváteční jídlo i opravdové masové speciality. Roštěnec je nejlepší maso na steaky, ale také se hodí k pečení, grilování a dušení. Nyní se s vámi podělíme o jeho nejoblíbenější úpravu.

Roštěnec je část masa umístěná na hřbetě zvířete. Lze ho rozdělit na vysoký a nízký roštěnec. Vysoký roštěnec je šťavnatější, protože je více prorostlý tukem. Jak je známo, tuk je nositelem chuti - věřte, že vás čeká opravdový gurmánský zážitek. O něco libovější je nízký roštěnec, který má jemná svalová vlákna a rozplývá se na jazyku. 

Vysoký roštěnec

Z vysokého roštěnce je ten nejchutnější Rib eye steak. Steak stačí pouze osolit, opepřit a krátce zprudka opéct z obou stran. Vysoký roštěnec je však skvělý také na dušení a pečení. Oblíbenou úpravou je dušená hovězí roštěná na cibuli, která je dokonale měkká a šťavnatá. Podle chuti můžeme zvolit také kombinaci s hříbky

Nízký roštěnec

Nízký roštěnec má křehké maso a připravujeme z něj fantastické steaky zvané Striploin, New York steak a T-bone steak. Nízký roštěnec se však také hodí ke grilování a minutkové úpravě. Pomalým pečením z něj vykouzlíme lahůdku v podobě roastbeefu, který je šťavnatý, růžový a pochutnáme si na něm i zastudena jako náplň do baget, sendvičů nebo jiných chuťovek. 

Fantastický roastbeef si můžete připravit podle našeho podrobného videonávodu. Počítejte však nejprve s marinováním v lednici - poté se můžete směle pustit do pomalého pečení. Dobrou chuť. 

Komentáře

Další tipy a triky