Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Máslo, žloutek a voda či víno jsou základní suroviny, které se schovávají pod světoznámou omáčkou. Pravá holandská omáčka je na přípravu poměrně náročná, ale její rychlá verze je skutečně lahodná a mnohem jednodušší. Vyzkoušíte ji?

Ačkoliv nás název omáčky táhne k severu Evropy, omáčka má kořeny ve Francii a název jí dalo holandské máslo, které patřilo mezi nejkvalitnější. Jejích variant existuje mnoho, my jsme pro vás připravili zjednodušenou verzi:

  1. 70 g másla přivedeme v hrnci k varu.
  2. 1 žloutek prudce rozšleháme.
  3. Vroucí máslo pomalu přiléváme do žloutku slabým pramínkem a stále šleháme.
  4. Ochutíme solí, pepřem, šťávou z citronu a ještě prošleháme.

Holandská omáčka v české kuchyni

Dokonale se hodí k zelenině na všechny způsoby a často jí vídáme v kombinaci s vařeným chřestem. Krásně doplní i ryby a neobejde se bez ní luxusní snídaně známá jako vejce Benedikt. Vyzkoušíte zjednodušenou holandskou omáčku, nebo se pustíte do té pravé?

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky