Jak připravit holandskou omáčku. Video vás naučí sice zjednodušenou, ale vynikající verzi
Máslo, žloutek a voda či víno jsou základní suroviny, které se schovávají pod světoznámou omáčkou. Pravá holandská omáčka je na přípravu poměrně náročná, ale její rychlá verze je skutečně lahodná a mnohem jednodušší. Vyzkoušíte ji?
Ačkoliv nás název omáčky táhne k severu Evropy, omáčka má kořeny ve Francii a název jí dalo holandské máslo, které patřilo mezi nejkvalitnější. Jejích variant existuje mnoho, my jsme pro vás připravili zjednodušenou verzi:
- 70 g másla přivedeme v hrnci k varu.
- 1 žloutek prudce rozšleháme.
- Vroucí máslo pomalu přiléváme do žloutku slabým pramínkem a stále šleháme.
- Ochutíme solí, pepřem, šťávou z citronu a ještě prošleháme.
Mohlo by vás zajímat
Holandská omáčka v české kuchyni
Dokonale se hodí k zelenině na všechny způsoby a často jí vídáme v kombinaci s vařeným chřestem. Krásně doplní i ryby a neobejde se bez ní luxusní snídaně známá jako vejce Benedikt. Vyzkoušíte zjednodušenou holandskou omáčku, nebo se pustíte do té pravé?
Komentáře