Nejlepší salát z pekingského zelí: Nechte se inspirovat naším videem a připravte si salát plný barev
Pekingské zelí je jedinečnou surovinou na přípravu salátu. Velmi dobře se krájí, má svěží a jemnou chuť. Krásně křupe, ale přitom se dobře kouše. Můžeme ho kombinovat s další zeleninou, vařenými vajíčky, sýry, šunkou a s jogurtem nebo zakysanou smetanou.
Co ještě patří do salátu
Kromě zeleniny do salátu přidáme jednoduchou zálivku (voda, olej, ocet nebo citronová šťáva, sůl, pepř, voda), případně ji ještě doplníme jogurtem či zakysanou smetanou. Zálivka se postará o správnou chuť a jemnost salátu. Nic dalšího není potřeba, ale pokud chceme salát ještě vylepšit, máme více možností.
- Dobrou volbou jsou uvařená vajíčka, která necháme vychladnout a pak je nakrájíme na malé kostky nebo plátky. Do salátu je přidáváme až na závěr, aby si zachovaly pěkný tvar.
- Dále jsou vhodné různé druhy sýrů, výborný je např. eidam, hermelín nebo balkánský sýr. Sýr nakrájíme na malé kostky nebo plátky a vmícháme do salátu. Balkánský sýr stačí rozmačkat rukou nebo vidličkou, a protože je výrazně slaný, salát už není třeba přisolovat.
- Kdo chce, může přidat např. nakrájenou uzeninu nebo kousky tuňáka.
- Oblíbeným zpestřením chuti salátu jsou osmažené kostky pečiva, krutony.
- Chuť salátu ještě podtrhne vhodně zvolené koření. Můžeme použít oblíbenou salátovou směs nebo např. provensálské koření.
- Salát ještě doplníme zelenými natěmi pro chuť i pěkný vzhled. Kromě klasické petrželky nebo pažitky, určitě neuděláme chybu s bazalkou.
Salát s vejci, sýrem nebo uzeninou je sytý a výborně se k němu hodí pečivo. Moc dobře bude chutnat s bagetami, dalamánky nebo jiným pečivem.
Barevný salát z pekingského zelí
Na salát podle našeho receptu je potřeba kromě pekingského zelí další zelenina, která se postará o pěknou barevnost. Připravíme si jarní cibulku, červené ředkvičky, salátovou okurku a rajčata. Dále potřebujeme na zálivku olej, vinný ocet, hořčici, sůl, mletý bílý pepř a trochu vody.
- Pekingské zelí nakrájíme, přidáme nakrájené ředkvičky a okurky, cibuli a na kostky nakrájená rajčata.
- Suroviny na zálivku dobře smícháme.
- Zálivkou zalijeme zeleninu, promícháme a před podáváním salát necháme v chladu odležet.
Postupem přípravy salátu vás provede názorné video:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Krásné kvítky z obyčejné mrkve? Jak na to snadno a rychle vám poradí naše video
Jak udělat krutony v troubě nebo na pánvi. Oblíbené křupavé kostičky do polévek a salátů
Salát z čerstvého zelí: Křupavost a křehkost zajistí rychlé spaření horkou a pak studenou vodou, pikantní chuť dodá ocet
Komentáře