Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit silný masový vývar. Máme pro vás jednoduchý postup
Zdroj: Pixabay

Masový, zeleninový nebo smíšený vývar se v kuchyni rozhodně neztratí. Používá se do polévek, omáček či do základu dalších jídel. Jeho intenzita se odvíjí od doby vaření. Čím déle se vaří, tím je silnější a má výraznější chuť.

Masový vývar obsahuje celou řadu živin, včetně bílkovin, které se z masa během vaření uvolňují. Je osvědčeným pomocníkem při boji s nachlazením a příjemně nás prohřeje. Vyrobit silný vývar není nic složitého, musíme ale dodržet několik zásad, aby se povedl a nebyl zakalený nebo slabý.

Do masového vývaru se hodí i zelenina

Vývar můžete připravit pouze z masa, ale přidáním zeleniny mu dodáte tu správnou chuť. Čistě zeleninový vývar ocení především vegetariáni a ti, kteří preferují lehčí stravu.

  • Maso i kosti dejte napřed zatáhnout do trouby, pečte na 180 °C  po dobu 20 minut. Výsledkem bude v závěru postupu opravdu voňavý a silný vývar
  • Zatažené maso s kostmi vložte do hrnce, přidejte zeleninu. Zeleninu je potřeba vařit v celku, dlouhým vařením by se jinak úplně rozvařila a ztratila by typickou chuť. Vše zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu.
  • Vývar necháme lehce probublávat, takzvaně táhnout, několik hodin. Během vaření sbíráme pěnu, aby nebyl vývar zakalený. Nakonec ho scedíme a můžeme doplnit pokrájenou zeleninou a masem z kostí. 
  • Tip: Abychom docílili čirého vývaru, připravíme si sníh ze 3 bílků a ten přidáme do vychladlého vývaru. Bílky na sebe navážou nečistoty a zachytí se při posledním cezení přes utěrku.

Vyrobený silný vývar můžeme ihned použít nebo krátkodobě uchovat v lednici, případně zmrazit nebo zavařit. V následujícím videu se můžete podívat, jak se připravuje kuřecí vývar.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky