Jak připravit sirup z květů černého bezu zastudena. Recepty na lahodné osvěžení z léčivých květů nám poradí
Sirup z květů černého bezu má osvěžující a lahodnou chuť. Připravený zastudena má dlouhou trvanlivost, vydrží až do další sezony. Náš článek popisuje jednoduchý postup výroby a je doplněný o oblíbené recepty.
Lahodné domácí sirupy
Od jara do podzimu máme příležitost připravit si zásobu domácích sirupů. Využijeme je v horkých letních dnech do osvěžujících nápojů a v zimě naopak do teplých nápojů pro zahřátí. Zvlášť ceněné jsou sirupy připravované zastudena. Připravujeme je z různých zahradních a planě rostoucích bylinek a rostlin. Jeden z nejoblíbenějších je sirup z květů černého bezu, který oceníme při nemocech z nachlazení.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Květy černého bezu
Jak připravit bezový sirup
Do vody kromě květů vložíme na plátky nakrájený citron. Pokud máme citron v bio kvalitě (nestříkaný), použijeme ho i se slupkami - sirup pak bude mít výraznější citronové aroma. Vše společně necháme luhovat 24 hodin v chladné místnosti. Během luhování směs několikrát promícháme. Po této době tekutinu přecedíme přes plátno (např. přes plenu) a dobře vymačkáme včetně šťávy z citronu.
Do scezené tekutiny přidáme 1 dkg kyseliny citronové a 1 kg krystalového cukru. Vše společně mícháme až do rozpuštění - vždy krátce zamícháme a míchání opakujeme přibližně po 15 minutách. Jakmile už se naspodu neusazuje cukr, můžeme sirup začít nalévat do vymytých a v troubě vypařených lahví (vychladlých). Nejlepší jsou šroubovací z čirého skla (např. od alkoholu). Na nalévání se nám bude hodit trychtýř. Na povrch sirupu nalijeme do každé láhve trochu alkoholu (1 lžičku až 1 lžíci). Láhve se sirupem uložíme do chladna. Vydrží nejméně do další sezony, pokud ho hned nespotřebujeme.
Komentáře