Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kečup pečený v troubě: Stačí minimum práce a výsledek je dokonalý. Vyzkoušejte ho s námi, nebudete litovat
Zdroj: Pixabay, ka_re

Mizí u vás doma kečup bleskovou rychlostí? Přesně pro takové milovníky přinášíme tip na skvělý kečup připravený v troubě. Už žádná panika z poslední zbývající sklenice. Upečte si kečup do zásoby, nikdy předtím to nebylo jednodušší.

Minimum práce, přesto vytvořená zásoba kečupu minimálně na několik měsíců? Tak by se dala shrnout příprava kečupu v troubě. Usnadněte si práci, abyste nemuseli stát u hrnce. Skvěle tak využijete přebytky rajčat z vlastní úrody a budete vědět, co vámi připravený kečup obsahuje – žádné umělé přísady, jen samé dobré věci.

Co vše je na pečený kečup potřeba?

Tento recept u nás vede už mnoho let a stále jej předáváme dál, rodině i přátelům. Vyzkoušejte ho s námi. Na velký hluboký plech budete potřebovat:

  • 2 kg rajčat
  • 4 větší cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 3 bílé papriky
  • 1 zarovnanou polévkovou lžíci soli
  • 200–250 g cukru
  • 1 polévkovou lžíci sušené sladké papriky
  • 1 dcl octa
  • 3 bobkové listy
  • 5 kusů hřebíčku
  • 5 kuliček nového koření
  • libovolně podle chuti: chilli papričku, sušenou pálivou papriku, červenou řepu či skořici

Postup přípravy:
Rajčata, cibuli, česnek i papriky nakrájejte na větší kousky, poté spolu se všemi ostatními ingredience vložte do velkého hlubokého plechu, ve kterém je pořádně promíchejte. Poté už stačí jen vložit plech do trouby a při teplotě 200 °C péct přibližně 1,5 hodiny. Plech nezakrývejte, je potřeba, aby se přebytečná voda odpařila. Během pečení průběžně míchejte, abyste předešli připečení. Po uplynutí dané doby vyjměte koření a rozmixujte celý obsah plechu do hladka. Pokud jste spokojeni s konzistencí kečupu, můžete jej ještě přepasírovat a poté jej horký lijte do předem připravených sklenic. Nakonec stačí zavařit při 80 °C po dobu 20 minut.

Zahušťování není třeba, dopřejte kečupu čas

Kečup se nijak nezahušťuje, v troubě ho nechte do získání požadované konzistence. Redukce, tedy odpařování přebytečné tekutiny, je nejlepší způsob jeho zahuštění. Doba redukce závisí na vodnatosti rajčat. Pokud se vám tedy výsledná konzistence kečupu zdá řídká, nechte jej ještě zredukovat.

Vícero využití, nejen k hranolkům

Tento velmi chutný kečup je možno používat i jako protlak do polévek, pod maso, ale i do základu na rajskou omáčku. Záleží jen na vás. Skvělé zkušenosti máme i s použitím do základu pizzy.

Vyzkoušíte tento pečený kečup podle nás nebo máte vlastní, léty ověřený recept? Budeme moc rádi, když se o něj s námi podělíte v komentářích. A v případě, že vás baví experimentování v kuchyni, máme pro vás připravený video-recept na domácí kečup, který obsahuje i jablka. Směle do toho.

Komentáře

strucky: Použil jste stejné množství ingrediencí, jak jsou uvedené v receptu? Nám z jednoho takového plechu vychází několik sklenic o objemu 370 ml. :-O Možná byla použita velmi šťavnatá rajčata, já speciálně kvůli kečupu pěstuji ta masitá. :-8

Suprovej. Chuť famózní. Přidal jsem dvě jalapeňa pro trochu ostrosti. Ale nikdo mě nepřipravil na to, že z celýho plechu ingrediencí bude jen jedna cca 330ml sklenice. ;-( :-D

janatka: Určitě vyzkoušejte! :-K Je opravdu skvělý, jiný už u nás nemá šanci. :-)

Letos určitě vyzkouším pečený v troubě. Papriky jsem nikdy nedávala jen pár jablek. Jsem zvědavá jak to dopadne.:-8

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky