Kečup pečený v troubě: Stačí minimum práce a výsledek je dokonalý. Vyzkoušejte ho s námi, nebudete litovat
Mizí u vás doma kečup bleskovou rychlostí? Přesně pro takové milovníky přinášíme tip na skvělý kečup připravený v troubě. Už žádná panika z poslední zbývající sklenice. Upečte si kečup do zásoby, nikdy předtím to nebylo jednodušší.
Minimum práce, přesto vytvořená zásoba kečupu minimálně na několik měsíců? Tak by se dala shrnout příprava kečupu v troubě. Usnadněte si práci, abyste nemuseli stát u hrnce. Skvěle tak využijete přebytky rajčat z vlastní úrody a budete vědět, co vámi připravený kečup obsahuje – žádné umělé přísady, jen samé dobré věci.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co vše je na pečený kečup potřeba?
Tento recept u nás vede už mnoho let a stále jej předáváme dál, rodině i přátelům. Vyzkoušejte ho s námi. Na velký hluboký plech budete potřebovat:
- 2 kg rajčat
- 4 větší cibule
- 6 stroužků česneku
- 3 bílé papriky
- 1 zarovnanou polévkovou lžíci soli
- 200–250 g cukru
- 1 polévkovou lžíci sušené sladké papriky
- 1 dcl octa
- 3 bobkové listy
- 5 kusů hřebíčku
- 5 kuliček nového koření
- libovolně podle chuti: chilli papričku, sušenou pálivou papriku, červenou řepu či skořici
Postup přípravy:
Rajčata, cibuli, česnek i papriky nakrájejte na větší kousky, poté spolu se všemi ostatními ingredience vložte do velkého hlubokého plechu, ve kterém je pořádně promíchejte. Poté už stačí jen vložit plech do trouby a při teplotě 200 °C péct přibližně 1,5 hodiny. Plech nezakrývejte, je potřeba, aby se přebytečná voda odpařila. Během pečení průběžně míchejte, abyste předešli připečení. Po uplynutí dané doby vyjměte koření a rozmixujte celý obsah plechu do hladka. Pokud jste spokojeni s konzistencí kečupu, můžete jej ještě přepasírovat a poté jej horký lijte do předem připravených sklenic. Nakonec stačí zavařit při 80 °C po dobu 20 minut.
Zahušťování není třeba, dopřejte kečupu čas
Kečup se nijak nezahušťuje, v troubě ho nechte do získání požadované konzistence. Redukce, tedy odpařování přebytečné tekutiny, je nejlepší způsob jeho zahuštění. Doba redukce závisí na vodnatosti rajčat. Pokud se vám tedy výsledná konzistence kečupu zdá řídká, nechte jej ještě zredukovat.
Vícero využití, nejen k hranolkům
Tento velmi chutný kečup je možno používat i jako protlak do polévek, pod maso, ale i do základu na rajskou omáčku. Záleží jen na vás. Skvělé zkušenosti máme i s použitím do základu pizzy.
Vyzkoušíte tento pečený kečup podle nás nebo máte vlastní, léty ověřený recept? Budeme moc rádi, když se o něj s námi podělíte v komentářích. A v případě, že vás baví experimentování v kuchyni, máme pro vás připravený video-recept na domácí kečup, který obsahuje i jablka. Směle do toho.
Komentáře
10. 9. 2024 19:10
5. 9. 2024 17:37
2. 9. 2023 20:35
1. 9. 2023 09:45