Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Škaredá středa, neboli také sazometná, je den, kdy bychom se podle pověry neměli mračit. Také nemáme zapomenout vymést saze z komína či pavučiny z rohů. Jídlo by v tento den mělo vypadat nepovedeně, potrhaně čili škaredě. Poradíme, co připravit na škaredou středu.

Na Škaredou středu se konzumovaly jednoduché pokrmy bez masa, nic tučného či honosného. Nejčastěji připravujeme podle tradice kaše, bramborové placky či bramboráky a také sladké trhance, které se záměrně trhaly, aby vypadaly "škaredě".

Jak se připravují sladké trhance

Na sladký trhanec s jablíčky budeme potřebovat tyto suroviny: 2 jablka, 50 g rozinek, 240 g hladké mouky, 400 ml plnotučného mléka, 4 vejce, 2 lžíce krupicového cukru, špetku soli, lžičku skořice, 1 vanilkový cukr, máslo na pečení, moučkový cukr na posypání.

  1. Nejprve v míse smícháme všechny sypké suroviny.
  2. Nyní si oddělíme žloutky od bílků. Žloutky, mléko a rozinky přidáme k sypké směsi a důkladně promícháme dohladka.
  3. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a postupně ho vmícháme do těsta, které poté necháme chvíli odpočívat.
  4. Mezitím si nakrájíme jablíčka na tenčí plátky, které poté na pánvi s rozpuštěným máslem krátce orestujeme do změknutí.
  5. Část jablíček necháme na pánvi a nalijeme na ně těsto. Na mírném plameni necháme zezlátnout a poté obrátíme a opečeme z druhé strany.
  6. Obracečkou natrháme na menší kousky a servírujeme posypané moučkovým cukrem.

Na Škaredou středu se připravovaly nejen sladké placky či trhance, můžete si upéct také bramborákové placky, které voní dokonale po majoránce.

Přejeme dobrou chuť.

 

Další tipy a triky