Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit smetanovou omáčku? Základní verze se dá obměnit mnoha způsoby
Zdroj: TopRecepty.cz

Smetanové omáčky patří mezi základní omáčky, které se hodí nejen k těstovinám, ale lze je podávat se všemi různými přílohami (s knedlíkem nebo bramborami). Oblíbené jsou pro svou rychlou přípravu a variabilitu.

Smetana se řadí mezi ingredience, které se výtečně hodí k přípravě různých omáček. Ať už se jedná o tu základní na těstoviny nebo složitější, jako je svíčková či koprová omáčka. Se základní smetanovou omáčkou můžete experimentovat a různě ji ochucovat, doplňovat různými surovinami a kombinovat s vhodnými přílohami a masem.

Jak připravit základní smetanovou omáčku

Do základní smetanové omáčky patří pouze několik základních ingrediencí, ale i ty se v mnoha receptech různí. Někdo připravuje smetanovou omáčku pouze tak, že 

  1. smíchá silný vývar a smetanu, nechá obě suroviny svařit a vytvoří tak hladkou omáčku,
  2. jiní si nejprve připraví jíšku a smetanu přidají až na závěr vaření.

Varianty smetanové omáčky

Jak jsme již psali v úvodu článku, smetanová omáčka je velmi oblíbená hlavně pro svou variabilitu. Můžete do ní přisypat různé ingredience a rázem máte nový pokrm.

  • Do základu postačí přidat nastrouhaný sýr např. parmezán nebo nivu a rázem máte chutnou a rychlou sýrovou omáčku na těstoviny.
  • Velmi prostá, ale lahodná verze vznikne, když přidáte čerstvé bylinky, které přidají pokrmu šmrnc.
  • Rozhodně nešlápnete vedle, pokud do omáčky zakomponujete i trochu zeleniny, např. hrášek, kukuřici nebo špenát.
  • Se smetanovou omáčkou k sobě dobře ladí kuřecí nebo krůtí maso a ani se šťavnatou uzeninou neuděláte chybu.

Nechte se inspirovat naším videoreceptem a připravte gnocchi ve smetanovo-sýrové omáčce s kuřecím masem a špenátem. Dobrou chuť.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky