Jak připravit smetanovou omáčku? Základní verze se dá obměnit mnoha způsoby
Smetanové omáčky patří mezi základní omáčky, které se hodí nejen k těstovinám, ale lze je podávat se všemi různými přílohami (s knedlíkem nebo bramborami). Oblíbené jsou pro svou rychlou přípravu a variabilitu.
Smetana se řadí mezi ingredience, které se výtečně hodí k přípravě různých omáček. Ať už se jedná o tu základní na těstoviny nebo složitější, jako je svíčková či koprová omáčka. Se základní smetanovou omáčkou můžete experimentovat a různě ji ochucovat, doplňovat různými surovinami a kombinovat s vhodnými přílohami a masem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit základní smetanovou omáčku
Do základní smetanové omáčky patří pouze několik základních ingrediencí, ale i ty se v mnoha receptech různí. Někdo připravuje smetanovou omáčku pouze tak, že
- smíchá silný vývar a smetanu, nechá obě suroviny svařit a vytvoří tak hladkou omáčku,
- jiní si nejprve připraví jíšku a smetanu přidají až na závěr vaření.
Varianty smetanové omáčky
Jak jsme již psali v úvodu článku, smetanová omáčka je velmi oblíbená hlavně pro svou variabilitu. Můžete do ní přisypat různé ingredience a rázem máte nový pokrm.
- Do základu postačí přidat nastrouhaný sýr např. parmezán nebo nivu a rázem máte chutnou a rychlou sýrovou omáčku na těstoviny.
- Velmi prostá, ale lahodná verze vznikne, když přidáte čerstvé bylinky, které přidají pokrmu šmrnc.
- Rozhodně nešlápnete vedle, pokud do omáčky zakomponujete i trochu zeleniny, např. hrášek, kukuřici nebo špenát.
- Se smetanovou omáčkou k sobě dobře ladí kuřecí nebo krůtí maso a ani se šťavnatou uzeninou neuděláte chybu.
Nechte se inspirovat naším videoreceptem a připravte gnocchi ve smetanovo-sýrové omáčce s kuřecím masem a špenátem. Dobrou chuť.
Komentáře