Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Špíz je pokrm připravený na dlouhé, tenké, kovové či dřevěné tyčce s ostrým hrotem. Název je odvozen od německého Spieß - bodec, kterým se označovaly jehly, na které se napichovalo maso nebo zelenina.

Špízy připravujeme z mnoha druhů surovin a podáváme je syrové nebo po tepelné úpravě (převážně maso). Špízem rozumíme cokoliv, co je napíchnuto na kovové jehle nebo na špejli. Příprava a konzumace špízů je jednoduchá a zábavná.

Špízy z masa a uzenin 

Na kovové jehly můžeme napíchnout všechny druhy masa a masných výrobků - kousky hovězího, vepřového, jehněčího a drůbežího masa, zvěřiny i filetovaných ryb. Špízy z párků, klobás, salámů nebo jiných uzenářských výrobků střídáme s plátky rohlíků nebo chleba, aby se do nich vpila vypečená šťáva. Zavrhnout nemusíme ani špízy z vepřových a drůbežích jater.

 

Špízy ze zeleniny

Zdravé špízy připravíme ze syrových nebo tepelně upravených surovin. Zeleninu očistíme a nakrájíme na stejně velké kousky nebo plátky. Pokud chceme zeleninu péct nebo grilovat, připravíme si vhodnou marinádu a špízy potíráme před i během pečení. Zeleninové špízy se hodí nejen k večeři, ale i jako příloha k masu nebo pečeným bramborám.

Špízy z ovoce

Ovoce oloupeme a pokrájíme na kousky nebo na plátky. Napícháme je na dřevěné špejle. Kousky ovoce proložíme sušenkami a kulatými piškoty. Před podáváním je poprášíme cukrem nebo polijeme rozpuštěnou čokoládou či ovocnou omáčkou, někdy stačí jen citrónová šťáva. Grilované ovocné špízy potřeme po upečení máslem a posypeme cukrem.

Sladké špízy pro děti

Na dětské oslavy můžeme připravit veselé špízy - na špejle napícháme ovoce, kulaté sušenky nebo dětské piškoty, válečky marshmallow, želé bonbóny, marcipánové ozdoby, čokoládové pralinky nebo kousky tyčinek. Špízy zapícháme do nádob s rýží a necháme děti, aby si špízy samy namáčely v rozpuštěné čokoládě. Zabavíme je a ony si tak užijí spoustu legrace.

Špízy ze sýrů

Abychom zabránili sýru v roztečení, obalíme špízy v trojobalu nebo v těstíčku. Kousky můžeme proložit zeleninou, houbami, cibulí či uzeninou. Při grilování je vhodnější zabalit každý špíz do alobalu potřeného olejem. Velmi rychle připravíme dětem špízy v mikrovlnné troubě nebo v horkovzdušné fritéze, kde necháme sýr jen povolit, aby byl měkký, ale nestékal.
Špízy můžeme připravit i ze zbylých surovin a různě je kombinovat mezi sebou - maso se zeleninou, sýr s pečivem, ovoce s marshmallow, ale i se slaninou. 
Víte, jak připravit výborné kuřecí špízy na gril? Podívejte se na naše video:

Komentáře

Další tipy a triky