Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Řeklo by se, že opéct flák masa není nic složitého. Opak je ale pravdou a připravit šťavnatý steak, to je opravdu kumšt. Nemusíte ale zoufat, protože my vám poradíme, jak na to. Pročtěte si následující článek, kde najdete hned několik tipů.

Aby byl steak správně šťavnatý, je třeba vybrat správné maso. Jsou svaly, které kráva využívá méně a steak z nich bude křehčí. Takové svaly jsou ze hřbetu zvířete a patří sem vysoký a nízký roštěnec, svíčková a hovězí zadní (z toho se připravuje oblíbený rump steak). Chutný steak lze připravit i z jiných částí zvířete, mezi které patří loupaná plec, krk, pupek nebo hovězí ořech. Aby bylo maso z těchto částí dostatečně měkké, je třeba, aby bylo kvalitně vyzrálé a nejlépe stařené.

Jak připravit šťavnatý steak

Doporučujeme používání kuchyňského teploměru, díky kterému budete vědět přesnou teplotu uvnitř masa.

  • Nakrájíme si maso na plátky o tloušťce 2–2,5 cm, které necháme nejlépe 1 hodinu před tepelnou úpravou v pokojové teplotě
  • Maso osušíme a vetřeme dostatečné množství soli a pepře.
  • Plátky dáme na dobře rozpálenou pánev či gril. Pečeme 3 minuty z každé strany, přičemž vnitřní teplota masa by měla mít 60–65 °C. Takový steak bude středně propečený, tedy medium.
  • Po upečení je dobré nechat maso odpočinout 2–5 minut, aby měly všechny šťávy a chutě uvnitř steaku dostatek času se rovnoměrně rozložit. Tip: Aby steak nevystydl, zabalte ho do alobalu. Na maso můžete dát i kousek másla, které se krásně rozpustí.

Na závěr přinášíme také video, kde je příprava steaků ukázána podrobně. Věříme, že nyní budou vaše steaky delikátní a vy si budete při jejich přípravě vědět rady. Budeme rádi, když nám do komentářů napíšete, jak propečené steaky máte nejraději.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky