Jak připravit sváteční pohoštění? Připravme rodině i hostům netradiční chuťovky
Sváteční pohoštění není jen jídlo, které se podává ve svátek, ale i pokrmy, které jsou jiné než běžně servírované k televizi nebo časté návštěvě. Jde o vybrané potraviny a jejich přípravu, která jim dodá luxusní vzhled.
Svátkem se rozumí Vánoce, Velikonoce, oslava narozenin, rodinná setkání nebo návštěva vzácných hostů. V tyto dny připravíme pohoštění, které je opravdu slavnostní a každá hospodyňka se při jeho vymýšlení a přípravě může blýsknout.
Mohlo by vás zajímat
1
Co bychom měli mít v zásobě
Koupíme potraviny, které jsou určeny pro okamžitou spotřebu - kvalitní šunku, lepší sýr, tropické ovoce; nebo takové, které mají dlouhou trvanlivost - konzervy, sterilované pochoutky a mražené potraviny, které se hůře uchovávají (krevety). Při slavnostním pohoštění se dbá nejen na kvalitu potravin, ale i na jejich bezchybnou prezentaci.
2
Chlebíčky, chuťovky a jednohubky
Jako základ chuťovek zvolíme plátky zeleniny nebo bílé či celozrnné pečivo - veku, bagetu, rohlíky, housky, slané krekry. Po potření pomazánkou je obložíme dobrou šunkou, klobáskami, plátky lososa, trhaným masem. Kvalitní sýr, křepelčí vajíčka, okurky a zeleninu perfektně doplní kaviár, olivy, ančovičky a krevety.
3
Obložené talíře a slané dorty
Obložená prkénka a talíře jsou v poslední době in - všechny suroviny ozdobně naaranžujeme na podnos bez ohledu na to, jestli jde o maso, sýry, ovoce nebo zeleninu. Jako doplněk použijeme krekry a oříšky. Základem slaného dortu je pečivo (toustový chleba), promazaný a ozdobený jako obložený talíř.
4
Maso, ryby a mořské plody
Součástí svátečního stolu je maso. Připravíme ho pečené s kořením, naložené jako studený nářez, smažené ve formě steaku nebo vařené a servírované s omáčkou či dipem (jazyk). Podáváme lososa, tuňáka, krevety, kalamáry, škeble a třeba i ústřice. Velmi důležitá je chuť koření, citrónu, kopru a česneku.
5
Pečené a smažené pohoštění
Pečené pohoštění je naprosto variabilní. Nejčastěji připravujeme dobroty z listového těsta, které je možno naplnit mnoha nádivkami a ingrediencemi. Slavnostní pizza či slaný koláč nasytí mnoho hostů. Smažené bramboráčky a langoše nejsou všedním jídlem - mohou se stát ozdobou celého stolu.
6
Pomazánky, dipy a omáčky
Pomazánky jsou základem všech chlebíčků a chuťovek - zajistí pokrmu vláčnost a výraznou chuť. Ve slaných dortech fungují jako pojivo toustového chleba a krém na ozdobení. Dipů a omáček máme k dispozici nepřeberné množství receptů - máčíme v nich pečivo, maso, grilovanou zeleninu, mořské plody.
7
Ovoce a zelenina na mnoho způsobů
Na sváteční stůl patří míchané saláty - zeleninové, ale i ovocné. Zeleninu můžeme podávat pečenou i grilovanou s různými dipy a omáčkami, ovoce zase ve formě plněných košíčků, pečené v županu, máčené v rozpuštěné čokoládě, dušené ve víně nebo jako barevné špízy pro děti.
8
Maličkosti k mlsání a zobání
V době mezi jídly nebo po sváteční hostině přijdou k chuti maličkosti do mističek - olivy, pražené oříšky, uzené mandle, ořechy v karamelu a v čokoládě, sušené ovoce. Stálicí na stolech jsou oblíbené bramborové a zeleninové chipsy. Milovníci sladkého uvítají domácí pralinky a truffles.
9
Slané dobroty z cizích kuchyní
Hostinu můžeme připravit i inspirací na jídla z cizích kuchyní. Nejčastěji to bývá japonské sushi, španělské tapas, mexické nachos, turecký kebab, italské crostini. Není na ně konkrétní recept, protože se připravují stylem co dům dá - z cizích ingrediencí můžeme vykouzlit naprosto luxusní pohoštění, tzv. finger food.
10
Sladké moučníky, zákusky a poháry
Sladkou tečku si necháme na závěr hostiny. Mohou to být drobné moučníky (cupcaky), minizákusky nebo lehoučká semifreda. Sladké pěny, krémy a poháry obsahují kromě smetany také ovoce, čokoládu a likéry. Zmrzlinu sice podáváme převážně v létě, ale smaženou zmrzlinu si vychutnáme i o Vánocích.
Komentáře