Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svátek svatého Martina se tradičně slaví pečením lahodné husí pečínky. K upečení husy postačí pouze pár základních ingrediencí, ale o to více trpělivosti a dostatek času. Tím se vám odmění dokonalou chutí.

Husu bychom měli připravit již den předem, důležité je ji nasolit a nechat odpočívat přes noc v lednici. Pečínka díky tomu získá báječnou chuť a kůrka bude dozlatova vypečená. K huse podáváme kysané zelí, knedlíky nebo také lokše.

Jak připravit svatomartinskou husu

Tajemstvím přípravy svatomartinské husy je především dlouhé pečení při nízké teplotě. Jedině tak získáte dokonale šťavnatou pečínku.

Připravte si tyto suroviny

  1. Maso nejprve omyjte a osušte. Nyní husu naporcujte na stehna, prsa a ramínka.
  2. Všechny naporcované části opravdu vydatně potřete solí z vnějšku i zevnitř a povrch posypejte celým kmínem.
  3. Husu naskládejte do pekáče, podlijte 200 ml vody a zakryjte poklicí.
  4. Pekáč vložte do trouby a nechte husu pomalu péct zhruba 8 hodin na 120 °C. Důležité je troubu během pečení neotvírat, aby neunikalo teplo.
  5. Na závěr odklopte víko a nechte husu dopéct asi 15 minut do zlatavé barvy s křupavou kůrkou.
  6. Tuto báječnou pečínku podávejte s bílým nebo červeným zelím spolu s knedlíky podle vaší chuti.

Svatomartinskou husu zvládne mrknutím oka i začátečník, celým postupem vás provede úvodní videorecept. Během pečení pak získáte výpek, který rozhodně nevyhazujte - poradíme vám, jak nejlépe využít sádlo, které se z husy vypeklo.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky