Jak připravit svatomartinskou husu? Správně upečená se rozplývá na jazyku
Svátek svatého Martina se tradičně slaví pečením lahodné husí pečínky. K upečení husy postačí pouze pár základních ingrediencí, ale o to více trpělivosti a dostatek času. Tím se vám odmění dokonalou chutí.
Husu bychom měli připravit již den předem, důležité je ji nasolit a nechat odpočívat přes noc v lednici. Pečínka díky tomu získá báječnou chuť a kůrka bude dozlatova vypečená. K huse podáváme kysané zelí, knedlíky nebo také lokše.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit svatomartinskou husu
Tajemstvím přípravy svatomartinské husy je především dlouhé pečení při nízké teplotě. Jedině tak získáte dokonale šťavnatou pečínku.
Připravte si tyto suroviny:
- Maso nejprve omyjte a osušte. Nyní husu naporcujte na stehna, prsa a ramínka.
- Všechny naporcované části opravdu vydatně potřete solí z vnějšku i zevnitř a povrch posypejte celým kmínem.
- Husu naskládejte do pekáče, podlijte 200 ml vody a zakryjte poklicí.
- Pekáč vložte do trouby a nechte husu pomalu péct zhruba 8 hodin na 120 °C. Důležité je troubu během pečení neotvírat, aby neunikalo teplo.
- Na závěr odklopte víko a nechte husu dopéct asi 15 minut do zlatavé barvy s křupavou kůrkou.
- Tuto báječnou pečínku podávejte s bílým nebo červeným zelím spolu s knedlíky podle vaší chuti.
Svatomartinskou husu zvládne mrknutím oka i začátečník, celým postupem vás provede úvodní videorecept. Během pečení pak získáte výpek, který rozhodně nevyhazujte - poradíme vám, jak nejlépe využít sádlo, které se z husy vypeklo.
Komentáře