Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svíčková omáčka je doslova královnou české kuchyně, proto se velmi často připravuje především na slavnostní události. Lahodná omáčka má svou specifickou jedinečnou chuť díky kořenové zelenině a citrónové šťávě.

Svíčková patří mezi tradiční české omáčky, které by měla ovládat každá hospodyňka. Tato omáčka chutná dokonale po kořenové zelenině, zjemněná je smetanou a nejoblíbenější přílohou k ní je jednoznačně houskový či karlovarský knedlík.

Jak uvařit svíčkovou

Na sváteční omáčku budete potřebovat tyto suroviny

  1. Nejprve hovězí maso prošpikujte slaninou. Pokud hranolky slaniny vložíte na půl hodiny do mrazničky, půjde vám špikování lépe.
  2. Poté maso osolte, opepřete a orestujte na pánvi, aby se zatáhlo ze všech stran.
  3. Po opečení maso vyjměte, uložte do pekáče a dále na výpeku restujte nahrubo nastrouhanou zeleninu i cibuli. Jakmile mrkev pustí barvu, přidejte cukr a nechte zkaramelizovat.
  4. Přidejte také hořčici, ocet, koření a důkladně vše promíchejte. Hotový zeleninový základ přidejte do pekáče k masu a přelijte vývarem.
  5. Pekáček přikryjte poklicí a pečte ve vyhřáté troubě, do změknutí masa, zhruba 1–2 hodiny.
  6. Po dopečení vyjměte maso i koření a zeleninový základ důkladně rozmixujte. Je-li třeba, omáčku zahustěte moukou rozmíchanou v mléce. 
  7. Svíčkovou omáčku zjemněte smetanou a dochuťte podle vlastní chuti solí, citrónovou šťávou či cukrem. Na závěr přidejte plátek másla a již omáčku nevařte.
  8. Omáčku podávejte s knedlíkem a ozdobte terčem z citrónu, brusinek a šlehačky.

Uvařit báječnou svíčkovou na smetaně s knedlíkem, může být cílová meta pro mnoho začínajících kuchařů, právě proto si ji můžete vyzkoušet podle snadného videonávodu, který vám s přípravou pomůže krok za krokem.

Přejeme dobrou chuť.

 

 

Komentáře

Další tipy a triky