Jak připravit sýrový tatarák? Potřebuje pořádně ochutit a nejlepší je s topinkami
Klasický tatarák se sice připravuje z hovězího masa, ale výborně chutná i z jiných surovin. Můžete vyzkoušet jako základ zpracovat zeleninu a také dobře uležené sýry. Tajemství správné chuti spočívá ve výběru koření a způsobu dochucení. Ukážeme vám, jak připravit výborný sýrový tatarák.
Na dochucení si připravte především sladkou papriku, chilli, kmín a pepř. Nezapomeňte na sůl a některé další pochutiny, hlavně hořčici a kečup. Tatarák má nejen typickou chuť, ale i barvu. Oblíbený je v kombinaci s topinkami, které můžete nasucho upéct v troubě nebo na grilu.
Jak připravit sýrový tatarák
Pokud milujete aromatické a dobře uležené sýry, sýrový tatarák vás nejspíš nadchne. Jeho příprava nezabere mnoho času. Sýry jednoduše nahrubo nastrouhejte a promíchejte s dalšími surovinami. Chuť sýrů ještě umocní pikantní dochucení a krátké uležení před konzumací. Vypracovanou směs zakryjte potravinářskou fólií a nechte v lednici vychladit. Použijte k potírání topinek, obdobně jako pomazánku. Když tatarák dáte vychladit do menší misky vyložené fólií, půjde dobře vyklepnout a získá typický tvar (viz úvodní fotografie).
Tatarák z tvarůžků a camembertu
V tomto tataráku najdete kombinaci syrečků a jemnějšího camembertu:
- Na základní dávku potřebujete 100 g tvarůžků, 90 g camembertu, 1 cibuli (může být červená), 1 lžíci oleje, 1 lžíci hořčice, 1 lžíci pikantního kečupu, 2 lžíce piva a koření (jednu lžičku mleté papriky, špetku chilli, sůl a pepř).
- Sýry nastrouhejte nahrubo a cibuli nakrájejte na velmi jemno.
- Přidejte pivo, olej, hořčici a kečup.
- Dochuťte kořením (paprikou, chilli a pepřem), posolte a dobře promíchejte.
- Podávejte až po krátkém uležení v chladu. Tatarák je úplně nejlepší s horkými topinkami potřenými česnekem, ale můžete ho jíst i s čerstvým pečivem.
Postup vám názorně předvede následující video:
"Tatarák" lze samozřejmě připravit i z jiných surovin, než jsou uležené sýry a syrové hovězí maso. Je řada dalších možností. Co příště ochutnat tuto specialitu z lososa, lilku, cuket nebo žampiónů? Nebo máte ještě jiné tipy? Můžete nám je napsat do komentářů pod článkem.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Recepty na pivu a s pivem zahrnují kategorie od masa až po moučníky
Pokud milujete tatarský biftek, můžete dražší hovězí maso nahradit levnými variantami a připravit falešný tatarák
Česnek v naší kuchyni: Jak ho správně používat při vaření, abychom z něho měli co největší užitek
Komentáře