Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Klasický tatarák se sice připravuje z hovězího masa, ale výborně chutná i z jiných surovin. Můžete vyzkoušet jako základ zpracovat zeleninu a také dobře uležené sýry. Tajemství správné chuti spočívá ve výběru koření a způsobu dochucení. Ukážeme vám, jak připravit výborný sýrový tatarák.

Na dochucení si připravte především sladkou papriku, chilli, kmín a pepř. Nezapomeňte na sůl a některé další pochutiny, hlavně hořčici a kečup. Tatarák má nejen typickou chuť, ale i barvu. Oblíbený je v kombinaci s topinkami, které můžete nasucho upéct v troubě nebo na grilu

Jak připravit sýrový tatarák

Pokud milujete aromatické a dobře uležené sýry, sýrový tatarák vás nejspíš nadchne. Jeho příprava nezabere mnoho času. Sýry jednoduše nahrubo nastrouhejte a promíchejte s dalšími surovinami. Chuť sýrů ještě umocní pikantní dochucení a krátké uležení před konzumací. Vypracovanou směs zakryjte potravinářskou fólií a nechte v lednici vychladit. Použijte k potírání topinek, obdobně jako pomazánku. Když tatarák dáte vychladit do menší misky vyložené fólií, půjde dobře vyklepnout a získá typický tvar (viz úvodní fotografie). 

Tatarák z tvarůžků a camembertu

V tomto tataráku najdete kombinaci syrečků a jemnějšího camembertu:

  • Na základní dávku potřebujete 100 g tvarůžků, 90 g camembertu, 1 cibuli (může být červená), 1 lžíci oleje, 1 lžíci hořčice, 1 lžíci pikantního kečupu, 2 lžíce piva a koření (jednu lžičku mleté papriky, špetku chilli, sůl a pepř).
  • Sýry nastrouhejte nahrubo a cibuli nakrájejte na velmi jemno.
  • Přidejte pivo, olej, hořčici a kečup. 
  • Dochuťte kořením (paprikou, chilli a pepřem), posolte a dobře promíchejte.
  • Podávejte až po krátkém uležení v chladu. Tatarák je úplně nejlepší s horkými topinkami potřenými česnekem, ale můžete ho jíst i s čerstvým pečivem.

Postup vám názorně předvede následující video:

"Tatarák" lze samozřejmě připravit i z jiných surovin, než jsou uležené sýry a syrové hovězí maso. Je řada dalších možností. Co příště ochutnat tuto specialitu z lososa, lilku, cuket nebo žampiónů? Nebo máte ještě jiné tipy? Můžete nám je napsat do komentářů pod článkem.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky