Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jablečný štrúdl patří mezi nejoblíbenější moučníky - kombinace tenkého těsta a šťavnaté náplně z jablek je jednoduchá a zkrátka dokonalá. Náplň můžete dochutit například skořicí, kapkou rumu i nasekanými oříšky.

Klíčem ke skvělému štrúdlu je pečlivě vytahané, tenké těsto jako papír. Samotným srdcem štrúdlu je však jablečná náplň, jablka volíme především šťavnatá, a to buď nakrájená, nebo nastrouhaná. Náplň obohacujeme o skořici a rozinky v rumu.

Jak upéct tažený štrúdl

Příprava těsta na tažený štrúdl je velmi jednoduchá a po jeho upečení získáte voňavý moučník k odpolední kávě. Budete potřebovat tyto suroviny

  1. Nejprve prosejte mouku s cukrem a poté přidejte rozehřáté máslo.
  2. Postupně přilívejte vodu s octem podle potřeby a zpracujte na vále pružné a nelepivé těsto.
  3. Těsto zakryjte a nechte asi půl hodiny v teple odpočívat. Nemělo by zcela vystydnout, jinak obsažené máslo ztuhne a těsto půjde hůře rozválet.
  4. Připravené těsto rozdělte na 3 díly a každou část tence vyválejte či vytahejte, aby bylo co nejtenčí, podle velikosti plechu.
  5. Spodní část těsta pokryjte nastrouhanými jablky, posypte cukrem se skořicí a přidejte rozinky v rumu.
  6. Důkladně štrúdl zabalte, uložte na plech s pečícím papírem a potřete rozpuštěným tukem či rozšlehaným vajíčkem.
  7. Štrúdly upečte ve vyhřáté troubě na 220 °C do zlatova.

Jablečný štrúdl je vždy záchrana v podobě rychlého moučníku pro nečekanou návštěvu či jen tak k nedělní kávičce. Jeho příprava je jednoduchá, přesto se ujistěte, jak správně zabalit štrúdl, aby vám náplň nevytekla. Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky