Jak připravit tradiční grog? Jednoduchý návod na hřejivý alkoholický nápoj
Grog je jeden z nejznámějších alkoholických nápojů, který si s chutí připravujeme právě ve dnech, kdy udeří první mrazíky. Často si ho spojujeme s vůní rumu, přesto lze výborný grog udělat i z koňaku, brandy nebo whisky.
Grog je původně nápojem britských námořníků, kteří jej připravovali z citrusové šťávy a rumu. Příprava grogu je velmi jednoduchá, postačí nám k tomu několik základních surovin. Grog si můžeme ještě vylepšit přidáním griotky nebo koření.
Mohlo by vás zajímat
Jak uvařit grog
Na hřejivý grog budeme potřebovat zhruba 200 ml horké vody, dále 40 ml rumu a k dochucení cukr, citrónovou šťávu, celou skořici a hřebíček.
- Do menšího hrnce si vlijeme studenou vodu, přidáme skořici, hřebíček a citrónovou šťávu. Krátce směs provaříme, aby koření pustilo vůni.
- Do hrníčku si mezitím nalijeme odměřené množství rumu.
- Provařenou směs opatrně scedíme tak, že s ní současně zalijeme připravený rum.
- Téměř hotový grog si dosladíme cukrem podle chuti, ozdobíme plátkem citrónu a nezbývá, než si nápoj vychutnat.
Pokud nejste příznivci tradičního rumového grogu, můžete si podle videoreceptu připravit báječný vánoční punč s citrusovou šťávou.
Komentáře