Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit tradiční hubník? Kouzlete se sušenými houbami a se starším pečivem
Zdroj: Toprecepty.cz, maris

Hubník je klasickým lidovým jídlem, které se i v dnešní době nadále vaří. Slaný nákyp se sušenými houbami nepatří pouze na vánoční tabuli, ale v oblasti Krkonoš na ní rozhodně nesmí chybět. Podává se jako hlavní chod.

Hubník je velmi sytým pokrmem, proto se podává jako hlavní chod, samostatně nebo s malým zeleninovým salátkem. K jeho přípravě lze použít houby nejen sušené, ale také zmrazené nebo čerstvé (v sezóně), z těch sušených je však více aromatický.

Jak připravit klasický hubník

Na tento tradiční pokrm potřebujete: 60 g sušených hub, 4 tvrdší rohlíky, 1 hrst krupice nebo strouhanky, trochu mléka na namočení rohlíků, 4 stroužky rozmačkaného česneku, drcený kmín, majoránku, sůl, mletý pepř,  1 drobně nakrájenou cibuli, 4 vejce a sádlo.

  • Houby nejprve rozdrťte, abyste je nemuseli mlít na masovém mlýnku. Předem je namočte, nejlépe přes noc (minimálně však 2 hodiny před dalším zpracováním). V dané vodě je poté uvařte do měkka.
  • Troubu si předehřejte na 180 °C. Rohlíky namočte do trošky mléka.
  • Do připravené mísy vložte uvařené houby a rohlíky i s případným zbytkem mléka. Ochuťte česnekem, cibulí, majoránkou, pepřem, solí a přidejte trošku kmínu.
  • Vmíchejte hrst krupice či strouhanky a rozšlehaná vejce, poté rozmíchejte. Vzniklé těsto by mělo být spíše tekutější konzistence, ale ne přímo tekuté. Pokud je příliš husté, přilijte trochu vody z hub.
  • Těsto vlijte na rozpálené sádlo v připraveném pekáči s vyšším okrajem. Povrch také polijte pomocí lžíce sádlem, které těsto vytlačí po bocích pekáče.
  • Takto připravený hubník vložte do vyhřáté trouby a pečte pozvolna přibližně po dobu 30 minut. Poté zvyšte teplotu na 200 °C a pečte dalších 5 minut, abyste docílili zlatavého povrchu hubníku.
  • Hotový hubník by měl mít růžovo-zlatavý nádech. Hotový pokrm můžete dozdobit nasekanou petrželovou natí
  • TIP: K houbové směsi lze přidat spařenou pohanku nebo kroupy a těsto pak obohatit o opečenou slaninu, na kostičky nakrájené uzené maso nebo sýr.

Hubník během pečení krásně naběhne, po vytažení z trouby však klesne. Nemějte obavy, je to zcela normální. Jak připravujete hubník vy? A znáte hubník nasladko? Pochlubte se nám v komentářích, těšíme se.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky