Jak připravit tradiční hubník? Kouzlete se sušenými houbami a se starším pečivem
Hubník je klasickým lidovým jídlem, které se i v dnešní době nadále vaří. Slaný nákyp se sušenými houbami nepatří pouze na vánoční tabuli, ale v oblasti Krkonoš na ní rozhodně nesmí chybět. Podává se jako hlavní chod.
Hubník je velmi sytým pokrmem, proto se podává jako hlavní chod, samostatně nebo s malým zeleninovým salátkem. K jeho přípravě lze použít houby nejen sušené, ale také zmrazené nebo čerstvé (v sezóně), z těch sušených je však více aromatický.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit klasický hubník
Na tento tradiční pokrm potřebujete: 60 g sušených hub, 4 tvrdší rohlíky, 1 hrst krupice nebo strouhanky, trochu mléka na namočení rohlíků, 4 stroužky rozmačkaného česneku, drcený kmín, majoránku, sůl, mletý pepř, 1 drobně nakrájenou cibuli, 4 vejce a sádlo.
- Houby nejprve rozdrťte, abyste je nemuseli mlít na masovém mlýnku. Předem je namočte, nejlépe přes noc (minimálně však 2 hodiny před dalším zpracováním). V dané vodě je poté uvařte do měkka.
- Troubu si předehřejte na 180 °C. Rohlíky namočte do trošky mléka.
- Do připravené mísy vložte uvařené houby a rohlíky i s případným zbytkem mléka. Ochuťte česnekem, cibulí, majoránkou, pepřem, solí a přidejte trošku kmínu.
- Vmíchejte hrst krupice či strouhanky a rozšlehaná vejce, poté rozmíchejte. Vzniklé těsto by mělo být spíše tekutější konzistence, ale ne přímo tekuté. Pokud je příliš husté, přilijte trochu vody z hub.
- Těsto vlijte na rozpálené sádlo v připraveném pekáči s vyšším okrajem. Povrch také polijte pomocí lžíce sádlem, které těsto vytlačí po bocích pekáče.
- Takto připravený hubník vložte do vyhřáté trouby a pečte pozvolna přibližně po dobu 30 minut. Poté zvyšte teplotu na 200 °C a pečte dalších 5 minut, abyste docílili zlatavého povrchu hubníku.
- Hotový hubník by měl mít růžovo-zlatavý nádech. Hotový pokrm můžete dozdobit nasekanou petrželovou natí.
- TIP: K houbové směsi lze přidat spařenou pohanku nebo kroupy a těsto pak obohatit o opečenou slaninu, na kostičky nakrájené uzené maso nebo sýr.
Hubník během pečení krásně naběhne, po vytažení z trouby však klesne. Nemějte obavy, je to zcela normální. Jak připravujete hubník vy? A znáte hubník nasladko? Pochlubte se nám v komentářích, těšíme se.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak zpracovat listovou petržel. Má své místo v mnoha receptech a řadu možností nabízí náš receptář
Jak se vaří pohanka a co z ní nejčastěji připravujeme. Nejoblíbenější recepty z pohanky
Tradiční krkonošský hubník s česnekem: Levná vánoční klasika ve staročeském stylu vyjde na 70 Kč pro celou rodinu
Komentáře