Jak připravit ajvar? Uvařte si tradiční balkánskou pochoutku z paprik a rajčat
Ajvar je papriková pochoutka, kterou lze připravit z rajčat, paprik a lilku, na ochucení je skvělý voňavý česnek. Ajvar chutná mírně pikantně. Tato zeleninová směs je velmi oblíbená mezi obyvateli Balkánu.
Ajvar je velmi univerzální pokrm, který můžeme použít jako pomazánku na pečivo k svačině, do omáčky na těstoviny, do základu pod maso či ke grilovaným jídlům. Tato pochutina se připravuje především z paprik, lilku, česneku a chilli.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit ajvar
Na pochoutku si připravte tyto suroviny:
- Namletou zeleninu vložte do většího hrnce, přidejte vinný ocet, olej, sůl i cukr, a za občasného promíchání vařte na slabém plamenu 5–6 hodin, aby směs dostatečně zhoustla. Ke konci vaření míchejte neustále, aby se směs nepřipálila.
- Hotový ajvar naplňte do skleniček a pevně zavíčkujte. Pro delší trvanlivost sterilujte 20–25 minut při 85 °C.
Připravte si zásobu ajvaru na dlouhé zimní měsíce, vyrobte ho nejlépe z vlastní úrody ze zahrádky. Chutná naprosto dokonale a uvařit s ním pak můžete různé skvělé pokrmy.
Komentáře