Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit nejlepší vajíčkovou pomazánku. Jaký je osvědčený postup a co všechno do ní patří
Zdroj: Top recepty

Vajíčkovou pomazánku tradičně připravujeme hlavně o Velikonocích, ale rádi si na ní pochutnáme kdykoliv během roku. Patří mezi nejoblíbenější a spolehlivě dobré pomazánky, na které si schováváme recepty ještě od našich babiček a rádi se k nim vracíme.

Jednoduchý postup, skvělá chuť

V našem receptáři je vajíčkových pomazánek mnoho. Na tu tradiční a oblíbenou, kterou si často pamatujeme z dětství, potřebujeme jen několik základních surovin. Aby se povedla, je nejlepší se držet osvědčeného postupu, který bychom neměli ošidit. Výsledkem bude výborná pomazánka.

Jak připravit základ

Nejprve si uvaříme vajíčka natvrdo. Po uvaření je vychladíme ve studené vodě a oloupeme. Oddělíme bílky od žloutků. Žloutky jemně posolíme a utřeme v misce společně se změklým máslem. Vznikne jemný krém, který vzápětí doplníme dalšími surovinami. Kdybychom přidali bílky společně se žloutky, pomazánka by už neměla tu správnou konzistenci. Proto si bílky odložíme až na závěr.

Co ještě přidat 

Další suroviny přidáme podle receptu - především hořčici, ale můžeme doplnit tavený sýr, pomazánkové máslo, trochu jogurtu nebo tvarohu. Kdo chce, přidá majonézu nebo mletý pepř. Vše dobře promícháme. Na pomoc si můžeme vzít tyčový mixér, aby vznikla jemná pomazánka.

Nakonec jemně pokrájené suroviny 

Dále nadrobno pokrájíme cibulku. Bílky můžeme buď jemně nakrájet, nahrubo nastrouhat nebo protlačit přes krájecí kolečko. Cibulku a bílky nasypeme do připravené jemné pomazánky. Vše společně promícháme, už jen ručně, a dochutíme. Kdo chce, ještě přidá jemně nakrájené okurky nebo uzeninu
Základní verzi pomazánky lze ještě upravit přidáním jednoho nebo dvou druhů další zeleniny nebo avokáda. Hotovou pomazánku mažeme na plátky veky nebo na jiné pečivo. Ještě více si pochutnáme, když bude posypaná jemně nakrájenou pažitkou, pórkem nebo plátky ředkviček.

Další tipy a triky