Jak připravit kokosky? Vánoční cukroví ze 4 surovin zvládne i naprostý začátečník
Kokosky patří mezi druhy vánočního cukroví, které jsou tak lahodné, že si na nich vytvoří závislost celá rodina. Uvnitř jsou příjemně šťavnaté, měkké a na povrchu načechrané. Skvěle chutnají také namočené v čokoládě.
Vláčné kokosky získáte především díky postupu našich babiček, které bílky s cukrem pracně šlehaly na páře. Pokud to uděláte jako ony, odměnou vám budou lahodné kokosky, které můžete také naplnit nebo polít čokoládou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak upéct kokosky
Během pečení cukroví vám nejspíš budou přebývat bílky, tak neváhejte a připravte z nich křehké vánoční kokosky.
- Budete potřebovat tyto suroviny:
- Nejprve vyberte přiměřeně velký hrnec, do kterého vložíte šlehací nádobu. Do hrnce nalijte takové množství vody, aby se nedotýkala dna šlehací nádoby.
- Nyní oddělte bílky od žloutků, poté je vylijte do nádoby a lehce vyšlehejte.
- Vodu v hrnci přiveďte k varu, poté stáhněte plamen a na hrnec položte mísu s lehce vyšlehanými bílky. Do bílků přisypávejte cukr a šlehejte, dokud se nerozpustí. Sníh zahřívejte postupně na teplotu 45–50 °C.
- Mísu poté dejte z vodní lázně a šlehejte do vychladnutí sněhu. Do hotového sněhu přimíchejte ručně kokos a marmeládu.
- Troubu rozehřejte na 130–140 °C. Na plech vyložený pečicím papírem pokládejte hromádky kokosek pomocí dvou lžiček.
- Kokosky pečte pozvolna asi 15–20 minut dorůžova. Pokud kokosky růžoví příliš rychle, snižte teplotu o 10–20 °C.
- Upečené kokosky nechte na plechu vychladnout a poté je zabalte do papírových sáčků. Uchovávejte je v suchu a chladu.
S rychlým videonávodem v úvodu článku snadno připravíte toto lahodné vánoční cukroví. A rada na závěr - vyvarujte se častých chyb při skladování cukroví, každému druhu vyhovují jiné podmínky.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak ušlehat sníh nad párou? Video poradí s jednoduchým postupem a díky pevnému sněhu budou naše pusinky i kokosky ještě lepší
Kalendář vánočního pečení: Na co se zaměřit v druhém adventním týdnu? Pečeme kokosky a pusinky. Slepujeme marmeládou
Oblíbené kokosky můžeme na plech tvarovat několika způsoby. Poradíme tři postupy, které jsou rychlé a snadné
Komentáře