Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kokosky patří mezi druhy vánočního cukroví, které jsou tak lahodné, že si na nich vytvoří závislost celá rodina. Uvnitř jsou příjemně šťavnaté, měkké a na povrchu načechrané. Skvěle chutnají také namočené v čokoládě.

Vláčné kokosky získáte především díky postupu našich babiček, které bílky s cukrem pracně šlehaly na páře. Pokud to uděláte jako ony, odměnou vám budou lahodné kokosky, které můžete také naplnit nebo polít čokoládou.

Jak upéct kokosky

Během pečení cukroví vám nejspíš budou přebývat bílky, tak neváhejte a připravte z nich křehké vánoční kokosky.

  1. Budete potřebovat tyto suroviny
  2. Nejprve vyberte přiměřeně velký hrnec, do kterého vložíte šlehací nádobu. Do hrnce nalijte takové množství vody, aby se nedotýkala dna šlehací nádoby.
  3. Nyní oddělte bílky od žloutků, poté je vylijte do nádoby a lehce vyšlehejte.
  4. Vodu v hrnci přiveďte k varu, poté stáhněte plamen a na hrnec položte mísu s lehce vyšlehanými bílky. Do bílků přisypávejte cukr a šlehejte, dokud se nerozpustí. Sníh zahřívejte postupně na teplotu 45–50 °C.
  5. Mísu poté dejte z vodní lázně a šlehejte do vychladnutí sněhu. Do hotového sněhu přimíchejte ručně kokos a marmeládu.
  6. Troubu rozehřejte na 130–140 °C. Na plech vyložený pečicím papírem pokládejte hromádky kokosek pomocí dvou lžiček.
  7. Kokosky pečte pozvolna asi 15–20 minut dorůžova. Pokud kokosky růžoví příliš rychle, snižte teplotu o 10–20 °C.
  8. Upečené kokosky nechte na plechu vychladnout a poté je zabalte do papírových sáčků. Uchovávejte je v suchu a chladu.

S rychlým videonávodem v úvodu článku snadno připravíte toto lahodné vánoční cukroví. A rada na závěr - vyvarujte se častých chyb při skladování cukroví, každému druhu vyhovují jiné podmínky. 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky