Jak se dělá houbový kuba? Bezmasý a sytý chod se tradičně připravoval na Štědrý den
Houbový kuba býval jedním z hlavních pokrmů na štědrovečerní hostině, nyní se od této tradice upouští a kuba se připravuje spíše k obědu. Hříbky se dokonale doplňovaly s kroupami a voňavým česnekem.
Základem tohoto staročeského pokrmu jsou především kroupy, doplněné velkou dávkou lesních hub. Kubu jednoduše dochutíme drceným česnekem a spoustou majoránky. Hotový zapečený pokrm voní naprosto dokonale díky sádlu a koření.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat houbového kubu
Staročeský houbový kuba je velmi snadný na přípravu, přesto vás toto prosté jídlo okouzlí svou vůní a chutí. Budete potřebovat tyto suroviny:
- Nejprve namočte sušené houby do teplé vody na 1–2 hodiny.
- Očištěnou cibuli nakrájejte nadrobno a stroužky česneku utřete.
- Nyní spařte kroupy horkou vodou a poté je propláchněte. Dejte je vařit do vody s kouskem sádla, dokud nebudou měkké.
- Na pánvi rozehřejte kousek sádla, na kterém orestujte cibuli. Přidejte k ní měkké kroupy, houby a dochuťte solí, pepřem, dále utřeným česnekem a majoránkou.
- Hlubší pekáček vymažte sádlem a naplňte směsí krup. Houbového kubu vložte do vyhřáté trouby na 180 °C a pečte po dobu asi 30–40 minut.
- Před podáváním na povrch pokrmu přidejte plátky másla, díky tomu bude kuba více krémový.
Nechte provonět domovem lahodného houbového kubu, který je velmi snadný a s videoreceptem jej zvládne každý začátečník v kuchyni. Přejeme dobrou chuť.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře