Jak připravit chřest přelitý sýrovou omáčkou? Jeho delikátní chuť si zamilujete
Chuť bílého chřestu je jemná, až delikátní, proto se báječně hodí do omáček, na krémovou polévku nebo je skvělým doplňkem k masu. Bílý chřest je třeba před vařením oloupat, poté je jeho příprava velmi rychlá a jednoduchá.
Chřest je velmi oblíbená jarní zelenina, která je stále málo známá. Nejchutnější je ihned po sklizni, konzumují se výhonky zbavené dřevnatých částí. Na trhu můžete sehnat chřest bílý a zelený, chuťový rozdíl je však mezi nimi minimální.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit chřest se sýrovou omáčkou
Uvařit chřest se sýrovou omáčkou není nic složitého, tuto chuťovou kombinaci si jednoznačně zamilujete.
Na 4 porce chřestu budete potřebovat tyto suroviny:
- Chřest nejprve oloupejte škrabkou na brambory. U bílého chřestu oloupejte celou délku (u chřestu zeleného naopak špičky ponechte v původním stavu). Poté odlomte zhruba třetinu jeho spodní délky, která je více zdřevnatělá.
- Nyní očištěné stonky srovnejte po pěti kusech a svažte je podélnými proužky z pórku, případně slaniny.
- Do hrnce dejte vařit vodu, přidejte sůl, cukr a také kolečko citrónu.
- Svazky chřestu vložte do vroucí vody a nechte mírně probublávat 10 minut. Po vyjmutí z vody chřest přelijte rozpuštěným máslem.
- V mezičase si nastrouhejte čedar a sýr s modrou plísní.
- V kastrolku nechte rozpustit máslo, zasypte hladkou moukou a osmahněte. Poté zalijte mlékem a metličkou rozmíchejte dohladka.
- Do omáčky vsypte nastrouhané sýry a provařujte asi 15 minut za občasného promíchání.
- Na závěr dochuťte solí i pepřem a hotovou omáčkou přelévejte uvařené svazky chřestu na talíři.
Komentáře