Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chuť bílého chřestu je jemná, až delikátní, proto se báječně hodí do omáček, na krémovou polévku nebo je skvělým doplňkem k masu. Bílý chřest je třeba před vařením oloupat, poté je jeho příprava velmi rychlá a jednoduchá.

Chřest je velmi oblíbená jarní zelenina, která je stále málo známá. Nejchutnější je ihned po sklizni, konzumují se výhonky zbavené dřevnatých částí. Na trhu můžete sehnat chřest bílý a zelený, chuťový rozdíl je však mezi nimi minimální.

Jak připravit chřest se sýrovou omáčkou

Uvařit chřest se sýrovou omáčkou není nic složitého, tuto chuťovou kombinaci si jednoznačně zamilujete.

Na 4 porce chřestu budete potřebovat tyto suroviny

  1. Chřest nejprve oloupejte škrabkou na brambory. U bílého chřestu oloupejte celou délku (u chřestu zeleného naopak špičky ponechte v původním stavu). Poté odlomte zhruba třetinu jeho spodní délky, která je více zdřevnatělá.
  2. Nyní očištěné stonky srovnejte po pěti kusech a svažte je podélnými proužky z pórku, případně slaniny.
  3. Do hrnce dejte vařit vodu, přidejte sůl, cukr a také kolečko citrónu.
  4. Svazky chřestu vložte do vroucí vody a nechte mírně probublávat 10 minut. Po vyjmutí z vody chřest přelijte rozpuštěným máslem.
  5. V mezičase si nastrouhejte čedar a sýr s modrou plísní.
  6. V kastrolku nechte rozpustit máslo, zasypte hladkou moukou a osmahněte. Poté zalijte mlékem a metličkou rozmíchejte dohladka.
  7. Do omáčky vsypte nastrouhané sýry a provařujte asi 15 minut za občasného promíchání.
  8. Na závěr dochuťte solí i pepřem a hotovou omáčkou přelévejte uvařené svazky chřestu na talíři.
Chřest je často opomíjená surovina, která dokáže svým vzhledem zpestřit každý talíř a zároveň dodá tělu důležité živiny. Videorecept vám pomůže s přípravou krok za krokem. Máte svůj oblíbený recept na vařený chřest? Inspirujte nás v komentáři.

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli