Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Věnečky z odpalovaného těsta jsou pochoutkou z dětství mnohých z nás. Ty nejlepší byly samozřejmě od našich babiček, protože byly připravovány s péčí a láskou. Připravte si je spolu s námi díky názornému videonávodu.

Odpalovaného těsta se mnozí začátečníci bojí, není však důvod. Pokud budete postupovat přesně podle receptu, jistě si pak budete moci pochutnávat na chutných věnečcích. Připravte si je s vědomím, že vás na konci čeká sladká odměna.

Jak na věnečky z odpalovaného těsta

Věnečky z odpalovaného těsta hravě zvládnete, nedejte na své pochybnosti.
Na odpalované těsto je potřeba: 300 ml vody, 3 lžíce sádla, 150 g hladké mouky, 80 g polohrubé mouky, 5 vajec velikosti L, 1/2 kypřicího prášku do pečiva a špetka soli. Na krém pak potřebujete: 2 vanilkové pudinkové prášky, 500 ml mléka, 250 g másla a 80–100 g moučkového cukru.

  1. V hrnci přiveďte k varu 3/4 množství neslazeného mléka. Ve zbytku pečlivě rozmíchejte pudinkové prášky a vzniklou směs nalijte do horkého mléka.
  2. Za stálého míchání vařte obsah hrnce až do jeho zhoustnutí v hladký krém. Ten ještě horký přikryjte potravinářskou folií, aby se na něm nevytvořil škraloup.
  3. Nyní si připravte odpalovanou hmotu na věnečky. Do hrnce vlijte vodu, přidejte sádlo, sůl a přiveďte obsah hrnce k varu. Poté přisypte obě předem prosáté mouky a na mírném plamenu míchejte do vzniku hladkého těsta, které se musí odlepovat jak ode dna hrnce (na kterém se tvoří jemný povlak), tak i od vařečky, což trvá alespoň 5 minut. Pozor na znehodnocení těsta - připálení.
  4. Do vychladlého těsta zapracujte všechna vejce i kypřicí prášek. Hotové těsto musí vypadat jako hustá kaše.
  5. Předehřejte troubu na 220 °C a přichystejte si plech vyložený pečicím papírem.
  6. Na připravený plech tvořte z těsta dvouvrstvá kolečka za pomoci cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou. Kolečka by měla být stejně veliká, aby k sobě hezky pasovala - na rubovou stranu pečicího papíru si můžete obkreslit sklenici, což vám pomůže s rozměry koleček (průměr nejlépe 6–8 cm s rozestupy 3 cm).
  7. Plech s kolečky vložte do trouby, kterou během pečení nesmíte otevřít. Po 5–8 minutách snižte teplotu v troubě na 180–190 °C a dalších asi 20 minut věnečky pečte do krásně zlatavé barvy. Lehce vychladlá kolečka podélně rozpulte.
  8. Změklé máslo vyšlehejte spolu s moučkovým cukrem do nadýchané konzistence a následně do této směsi postupně zašlehejte vychladlý krém.
  9. Finálně hotovým krémem naplňte cukrářský sáček s ozdobnou špičkou a plňte jím prokrojené věnečky.

Naplněné věnečky můžete nakonec polít cukrovou nebo rumovou polevou, ale také je pocákat čokoládou nebo jen pocukrovat domácím moučkovým cukrem. Zkusíte?

Další tipy a triky