Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit víčka na zavařování? Měli bychom dbát na důslednou hygienu
Zdroj: Freepik, Freepik

Nastává období dozrávání ovoce či zeleniny z vlastní sklizně na zahrádce, a tak je před námi otázka, co s větší úrodou a jak ji zpracovat. Nejoblíbenější metodou je tradiční zavařování, a to jak zeleniny, tak i ovoce na chutné kompoty.

Velkou úrodu ovoce či zeleniny, kterou nestíháme sníst, můžeme snadno zavařit nebo i zamrazit, a tak uchovat skvělou chuť ještě do zimních měsíců. Přitom bychom neměli zapomínat na důležitost správné přípravy sklenic na zavařování.

Jak připravit víčka na zavařování

Čisté sklenice hrají klíčovou roli v životnosti zavařenin a případnému nakažení plísní lze často předejít. Víčka chystáme k zavařování stejným způsobem a s pečlivostí, jako je tomu u zavařovacích sklenic. Je tedy vždy důležité víčka umýt ve vodě s jarem a poté sterilizovat v horké vodě či v troubě.

  • Sterilizace v troubě je velmi jednoduchá, troubu předehřejeme na 100 °C.
  • Čistá, umytá víčka i sklenice vyskládáme na plech či pekáček, obvykle každé zvlášť.
  • Vložíme vše do trouby a sterilizujeme zhruba 10–15 minut na 100 °C.
  • Poté plech vytáhneme a do připravených sklenic můžeme začít plnit připravené ovoce či zeleninu.
Pojďte si připravit podle videonávodu také výborný kompot - je už na vás, jaké ovoce k zavařování vyberete.
Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky