Jak připravit víčka na zavařování? Měli bychom dbát na důslednou hygienu
Nastává období dozrávání ovoce či zeleniny z vlastní sklizně na zahrádce, a tak je před námi otázka, co s větší úrodou a jak ji zpracovat. Nejoblíbenější metodou je tradiční zavařování, a to jak zeleniny, tak i ovoce na chutné kompoty.
Velkou úrodu ovoce či zeleniny, kterou nestíháme sníst, můžeme snadno zavařit nebo i zamrazit, a tak uchovat skvělou chuť ještě do zimních měsíců. Přitom bychom neměli zapomínat na důležitost správné přípravy sklenic na zavařování.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit víčka na zavařování
Čisté sklenice hrají klíčovou roli v životnosti zavařenin a případnému nakažení plísní lze často předejít. Víčka chystáme k zavařování stejným způsobem a s pečlivostí, jako je tomu u zavařovacích sklenic. Je tedy vždy důležité víčka umýt ve vodě s jarem a poté sterilizovat v horké vodě či v troubě.
- Sterilizace v troubě je velmi jednoduchá, troubu předehřejeme na 100 °C.
- Čistá, umytá víčka i sklenice vyskládáme na plech či pekáček, obvykle každé zvlášť.
- Vložíme vše do trouby a sterilizujeme zhruba 10–15 minut na 100 °C.
- Poté plech vytáhneme a do připravených sklenic můžeme začít plnit připravené ovoce či zeleninu.
Komentáře