Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Připravit zeleninový salát není nic složitého, ale základ vždy stojí na chuťově vyvážené zálivce. Vinaigrette lze připravit během několika minut, a to pouze ze 2 ingrediencí. Na tomto základu lze vystavět spoustu dalších chutí a zálivku různě obměňovat.

Vinaigrette je francouzský výraz pro salátový dresink. Základem je vždy olej (panenský olivový či slunečnicový) a kyselá složka (citrónová šťáva nebo vinný ocet). K tomuto základu pak přidáváme další složky např. hořčici nebo také med.

Jak připravit vinaigrette

Na tuto zálivku potřebujeme 100 ml oleje, dále 30 ml vinného octa nebo citrónové šťávy, sůl a pepř podle chuti. Jakmile budeme mít tento základ, můžeme podle chuti přidat ještě med, hořčici či bylinky.

  1. Do misky si odměříme ocet nebo citrónovou šťávu, osolíme a opepříme, pak důkladně prošleháme metličkou.
  2. Nyní si vezmeme odměřený olej a tenkým pramínkem pomalu přiléváme do směsi, kterou jsme si předtím smíchali a stále šleháme metličkou
  3. Vznikne nám hustá a krémová zálivka.
  4. Nyní ji můžeme doplnit hořčicí a medem podle naší chuti. Opět musíme vše důkladně zašlehat.
  5. Zálivku použijeme ihned na salát nebo necháme marinovat v lednici a použijeme později. Před použitím ji vždy opět mírně prošleháme.

Pojďte si vyzkoušet také báječný řecký salát, na který lze využít také lehkou a svěží vinaigrette zálivku. Pokud máte tipy na další salátové zálivky, napište nám je do komentáře pod článkem.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky