Jak připravit žampiony portobello? Pevné a velké kloboučky jsou přímo předurčené k plnění a zapékání
Žampiony s pevnými a velkými kloboučky jsou velmi vhodné k plnění různými náplněmi a následnému zapékání v troubě. Podáváme je s pečivem nebo jen tak, dobře chutnají i s vařenými bramborami nebo rýží.
K plnění žampionů používáme především čerstvou nebo krátce tepelně upravenou zeleninu (např. rajčata, naťovou petržel, bazalku, papriku - zvláště kapii, špenát, cukety, cibuli, česnek), maso a také spodní část hub (nakrájené nožičky a lupeny). Náplň osolíme, dochutíme oblíbeným kořením a doplníme nastrouhaným sýrem (lze použít různé druhy).
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Žampiony zapečené v troubě
Kloboučky lze zapékat v troubě. Možností, jak je plnit, je mnoho. Jednou z oblíbených a chutných variant je využití špenátové náplně:
- Z očištěných hlaviček vyjmeme nožičky i spodní část kloboučků (tzv. lupeny), čímž vznikne malá "mistička".
- Nakrájené nožičky krátce podusíme na cibulce nebo pórku a smícháme s oblíbenou zeleninou (např. s nakrájeným spařeným špenátem).
- Mírně osolené kloboučky potřeme olejem a naplníme směsí.
- Vložíme je do pekáčku vyloženého pečicím papírem a v předehřáté troubě zapečeme deset minut.
- Poté je posypeme strouhaným sýrem a ještě krátce dopečeme.
Plněné žampiony na grilu
Plněné žampiony se dají snadno připravovat i na grilu - na domácím elektrickém dokonce celoročně. Výbornou surovinou do náplně jsou kapie:
- Na oleji orestujeme česnek s cibulí. Přidáme na kostičky nakrájenou cuketu a červenou papriku. Směs osolíme a opepříme.
- Po zchladnutí přimícháme nastrouhanou mozzarellu (nebo jiný sýr) a sekanou bazalku.
- Žampiony pokapané olejem nejprve krátce grilujeme. Potom je naplníme připravenou směsí a společně ještě dokončíme grilování.
Využití velkých žampionů
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Kapie pozvednou chuť mnoha oblíbených pokrmů. Ať už vaříme guláš nebo čínu, kapie v nich má své důležité místo
Zelenina během grilování získá na atraktivitě. Jak ji grilovat, abychom si vždy pochutnali
Jak očistit žampiony? Jejich příprava nám zabere jen malou chvilku. Pokud si je koupíme, brzy budeme chystat jídlo na stůl
Komentáře