Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit žampiony portobello? Pevné a velké kloboučky jsou přímo předurčené k plnění a zapékání
Zdroj: Top recepty

Žampiony s pevnými a velkými kloboučky jsou velmi vhodné k plnění různými náplněmi a následnému zapékání v troubě. Podáváme je s pečivem nebo jen tak, dobře chutnají i s vařenými bramborami nebo rýží.

K plnění žampionů používáme především čerstvou nebo krátce tepelně upravenou zeleninu (např. rajčata, naťovou petržel, bazalku, papriku - zvláště kapii, špenát, cukety, cibuli, česnek), maso a také spodní část hub (nakrájené nožičky a lupeny). Náplň osolíme, dochutíme oblíbeným kořením a doplníme nastrouhaným sýrem (lze použít různé druhy). 

Žampiony zapečené v troubě

Kloboučky lze zapékat v troubě. Možností, jak je plnit, je mnoho. Jednou z oblíbených a chutných variant je využití špenátové náplně:

  • Z očištěných hlaviček vyjmeme nožičky i spodní část kloboučků (tzv. lupeny), čímž vznikne malá "mistička".
  • Nakrájené nožičky krátce podusíme na cibulce nebo pórku a smícháme s oblíbenou zeleninou (např. s nakrájeným spařeným špenátem).
  • Mírně osolené kloboučky potřeme olejem a naplníme směsí.
  • Vložíme je do pekáčku vyloženého pečicím papírem a v předehřáté troubě zapečeme deset minut.
  • Poté je posypeme strouhaným sýrem a ještě krátce dopečeme. 

Plněné žampiony na grilu

Plněné žampiony se dají snadno připravovat i na grilu - na domácím elektrickém dokonce celoročně. Výbornou surovinou do náplně jsou kapie:

  • Na oleji orestujeme česnek s cibulí. Přidáme na kostičky nakrájenou cuketu a červenou papriku. Směs osolíme a opepříme.
  • Po zchladnutí přimícháme nastrouhanou mozzarellu (nebo jiný sýr) a sekanou bazalku.
  • Žampiony pokapané olejem nejprve krátce grilujeme. Potom je naplníme připravenou směsí a společně ještě dokončíme grilování.

Využití velkých žampionů

Velké hlavičky žampionů se dají zpracovat mnoha dalšími způsoby. Vyzkoušet můžeme burgery plněné žampiony nebo usmažit žampionové řízky v klasickém trojobalu. Nakrájené žampiony jsou skvělou surovinou na různé omáčky, guláše, polévky nebo zapékaná jídla.
Výborné "plněné žampiony se sýrem" snadno připravíme podle následujícího receptu, který doplňuje názorné video: 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky