Jak připravit zapečené šunkofleky? Vyzkoušejte osvědčený a snadný recept
Tradiční šunkofleky, jinými slovy také zapečené těstoviny s uzeným masem, patří mezi klasiku české kuchyně. Toto na první pohled obyčejné jídlo dokáže uchvátit nejednoho strávníka a sklidíte za něj chválu.
Šunkofleky patří mezi velmi snadné recepty, na které vám postačí pouze pár základních surovin. Maso do šunkofleků vybírejte chuťově výrazné, ideálně šunku od kosti, uzenou krkovici či prorostlou slaninu. Poradíme, jak šunkofleky uvařit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uvařit šunkofleky
Recept na babiččiny šunkofleky je velmi jednoduchý a rozhodně vás nezklame. Fleky navíc můžete připravit z domácího těsta. Na přibližně 6 porcí budete potřebovat tyto suroviny:
- Nejprve mouku prosejte na vál, dále přidejte vejce a pomalu přilévejte vodu, kterou zamíchejte nožem do mouky. Rukama vypracujte tuhé, nikoli tvrdé těsto.
- Těsto rozdělte na 4 bochánky, přikryjte utěrkou a nechte 15–30 minut odpočinoout.
- Z bochánku těsta rozválejte plát o síle 1 mm, položte na čistou utěrku a nechte ho oschnout.
- Nyní plát těsta rozkrájejte na pruhy, poskládejte na sebe a nakrájejte flíčky o velikosti zhruba 1x1 cm. Ty opět nechte proschnout a poté je vařte v osolené vodě asi 8 minut.
- Očištěnou cibuli nakrájejte nadrobno a společně s uzeným masem nakrájeným na kostičky orestujte na pánvi.
- Osmahnuté uzené odstavte z plotny a vmíchejte do něj uvařené flíčky. Nyní vymažte pekáček máslem a vysypejte strouhankou.
- Do pekáčku vložte těstoviny s uzeným a zalijte směsí rozšlehaných vajec s mlékem.
- Pekáček vložte do trouby a pečte přibližně 30 minut - nejprve po dobu 15 minut na 180 °C a poté dalších 15 minut na 160 °C (podle vlastností trouby).
- Upečené šunkofleky podávejte s klasickým okurkovým salátem.
Osvědčený recept na šunkofleky si můžete vyzkoušet také podle úvodního videonávodu, který poradí s postupem i naprostým začátečníkům.
Přejeme dobrou chuť.
Komentáře