Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Brokolice je jednou z velmi výživných potravin, která by se měla v našem jídelníčku objevovat pravidelně pro vysoký obsah výživných látek. Báječně chutná jako příloha k masu, v salátech i zapečená v troubě se sýrem. Poradíme, jak připravit zapečenou brokolici.

Brokolici považujeme za úžasnou zeleninu, která dodává našemu tělu spoustu vitamínů i minerálů. Mimo tyto benefity je nenáročná na přípravu - nejčastěji ji vaříme v páře, dusíme a zapékáme v troubě. Skvěle se hodí i jako náplň do slaného koláče.

Jak udělat zapečenou brokolici

Brokolice se velmi snadno připravuje a proto je vhodná i pro začátečníky v kuchyni. Jak uvařit brokolici zapečenou se sýrem, to vám poradíme níže.
Budete potřebovat tyto suroviny
  1. Nejprve brokolici důkladně omyjte vodou. Poté ji uvařte ve vodě či v parním hrnci do poloměkka a nakrájejte na menší kousky. Sýr nastrouhejte na hrubém struhadle.
  2. Zapékací nádobu vymažte tukem a rozložte do ní nakrájenou brokolici.
  3. V misce rozšlehejte vejce, přilijte mléko a dochuťte solí i pepřem. Vše promíchejte společně s nastrouhaným sýrem.
  4. Brokolici zalijte připravenou směsí a vložte do trouby, nechte zapéct po dobu 20-25 minut. Hotovou zapečenou brokolici můžete podávat s vařeným bramborem.
Brokolice varem mění barvu - aby zůstala svěže zelená, využijte klasickou kuchařskou techniku zvanou blanšírování. Víte, jak blanšírovat zeleninu? Videonávod v článku vám napoví, jak postupovat. 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář