Jak zavařit čalamádu? Připravte si křupavou sladkokyselou zeleninu v nálevu
Čalamáda je tradiční pochoutka pocházející z Maďarska, která se vyráběla především ze zelí a paprik. Čalamádu připravujeme především proto, abychom uchovali nadbytky úrody na dlouhé zimní měsíce.
K přípravě čalamády můžete využít různou zeleninu, avšak nejčastěji volíme zelí, papriky, mrkev a cibuli. Máte-li velkou úrodu cuket či okurek, můžete je do sklenic přidat také. Ti, co si libují v pikantní chuti, by neměli zapomenout na feferonky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit čalamádu
Na poloviční dávku této pochoutky budeme potřebovat: 2
- Nejprve nakrájíme na jemné nudličky zelí, papriky a cibuli. Mrkev nastrouháme na hrubém struhadle. Poté zeleninu dohromady důkladně promícháme.
- Zeleninu zasypeme cukrem a konzervačním přípravkem Deko.
- Dále zalijeme zeleninu octem a olejem. Opět důkladně všechno promícháme a necháme uležet 24 hodin.
- Připravíme čisté, dobře umyté sklenice a zeleninu do nich naplníme. Okraje sklenic otřeme do sucha a zavíčkujeme.
- Naplněnou čalamádu sterilujeme 20 minut při teplotě 85 °C.
Velkou dávku lahodné zeleninové čalamády si můžete vyzkoušet s pomocí receptu, který vás přípravou provede krok za krokem. Jak zpracováváte úrodu ze zahrádky? Napište nám další inspiraci do komentáře.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Tvarohový dip k zelenině i masu
Přidáno před 14 hodinami
Husí prsa s podzimním ovocem
Přidáno před 15 hodinami
Krůtí kousky podle asijské kuchyně
Přidáno před 19 hodinami
Podzimní chilli salát
Přidáno 17. 9. 2024 20:00
Jemný švestkový koláč s drobenkou
Přidáno 17. 9. 2024 19:17
Cheesecake s dýní a limetovými šnečky
Přidáno 17. 9. 2024 16:01
Přečtěte si Zobrazit více
Jak plnit zavařovací sklenice, aby vám obsah vydržel co nejdéle bez úhony? Video vám poradí
Jak snadno a poměrně rychle nakrájet hlávku zelí. Po zhlédnutí názorného videa si s pevnými hlávkami snadno poradíte
Jak udělat ředkvičkové pickles? Kvašená zelenina je blahodárná pro naše tělo
Komentáře