Jak připravit klasickou žemlovku s jablky? Zpracujete do ní starší pečivo a jablka
Žemlovku podáváme buď jako sladké hlavní jídlo, nebo jako moučník. Může se jíst teplá i studená. Výborně chutná z mírně nakyslých jablek, ochucených skořicí a vanilkovým cukrem. Při podávání ji lehce posypeme práškovým cukrem.
Pokud nám zůstalo z předešlých dnů bílé pečivo (např. rohlíky, housky, veka, případně vánočka), do kterého se už nikomu nechce, a v komoře čekají jablka na zpracování, to je ta pravá chvíle upéct žemlovku (zemlbábu). Je snadná na přípravu, nenáročná na suroviny a levná. To, že výborně chutná, věděly už naše babičky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit žemlovku
Jablka jsou dobrá i do štrúdlu, ale s žemlovkou budeme mít méně práce.
- Pečivo (obvykle rohlíky) nakrájíme na úhledné plátky (kolečka).
- Namáčíme je do mléka. Necháme je trochu nasáknout, ale neměly by se úplně rozmočit. Pokud máte raději sladší žemlovku, mléko určitě přislaďte.
- Namočené plátky rovnáme úhledně na plech (nebo do pekáče), který jsme vymazali tukem a vysypali strouhankou.
- Na vrstvu navlhčeného pečiva rozložíme vrstvu jablek. Z jablek stačí vykrojit jádřinec, ale jejich slupku je škoda loupat, navíc to je chutnější a jablka se úplně nerozpečou. Vykrájená jablka nakrájíme na tenké plátky nebo je nahrubo nastrouháme. S množstvím jablek to nepřeháníme.
- Vrstvu jablek pocukrujeme (můžeme použít krystalový a vanilkový cukr) a jemně poprášíme skořicí.
- Následuje další vrstva namočeného pečiva. Je-li třeba, vrstvy opakujeme, ale obvykle stačí dvě vrstvy pečiva a mezi ně jedna vrstva jablek. Horní vrstvu tvoří vždy pečivo.
- Na povrch rozložíme několik tenkých plátků másla, nebo ho pokapeme olejem.
- Žemlovku upečeme pozvolna v předehřáté troubě. Pokud bychom ji pekli příliš prudce, na povrchu by ztmavla, ale uvnitř by zůstala nepropečená.
- Při podávání můžeme povrch naporcované žemlovky poprášit práškovým cukrem.
Jak vylepšit žemlovku
Chcete si ještě více pochutnat? Základní recept na žemlovku je možné dále vylepšit:
- do mléka, ve kterém namáčíme rohlíky, můžeme přidat vejce,
- nad jablka přidat vrstvu z tvarohu nebo zakysané smetany,
- nebo dokonce pudinkovou vrstvu,
- kromě jablek se dají použít i jiné druhy ovoce (např. meruňky, broskve, švestky, banány) nebo oloupanou a na plátky nakrájenou rebarboru,
- na plátky ovoce můžeme ještě dát nakrájené ořechy, např. vlašské, a rozinky,
- a poslední tip: lze přidat horní vrstvu z bílkového sněhu, ale sněhu stačí jen krátké zapečení, proto ho přidáme až v průběhu pečení, na závěr.
Podle následujícího videa můžete připravit pochoutkovou žemlovku s tvarohem a pudinkem. Přejeme dobrou chuť.
Komentáře