Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak vařit v horkovzdušné fritéze? Můžeme v ní zcela bez tuku smažit, péct i grilovat
Zdroj: Freepik

Horkovzdušné fritézy jsou v dnešní době velmi populární. Jsou totiž multifunkční a využijeme je na opékání, smažení a dokonce i pečení buchet, a to vše s minimem tuku. Výsledkem je rovnoměrně připravené, lehké a zdravé jídlo.

Máte po konzumaci smaženého jídla výčitky svědomí, nebo bolavý žaludek? Dopřejte si smažená jídla v jejich zdravější podobě použitím horkovzdušné fritézy. Navíc je to velká úspora času i energií, protože fritéza pomocí cirkulace horkého vzduchu připraví pokrm daleko rychleji, než běžná trouba. A co vše fritéza zvládne? Snadno připraví oblíbené maso a hranolky, uvaříme v ní vajíčka, upečeme zeleninu, sýry, nebo dokonce sladké buchty. To vše křupavé a pouze s minimem tuku. Pokud se rozhodnete pro koupi horkovzdušné fritézy, musíte počítat i s tím, že chuť pokrmů je mírně jiná, protože tuk je nositel chuti a takto připravené pokrmy nechutnají typicky smaženě, ale zdravěji. 

Jak připravit horkovzdušnou fritézu

Před přípravou pokrmů fritézu krátce předehřejeme, stačí alespoň 1 minutu, aby suroviny lépe absorbovaly teplo. Dalším krokem je lehké vymazání fritovací nádoby, aby se pokrm nepřichytil ke dnu. I když je většina z nepřilnavých materiálů, doporučujeme mašlovačkou s trochou oleje, nebo přepuštěného másla, dno potřít, nebo lžičku tuku vmíchat do pokrmu. Také můžeme použít běžné pomocníky jako je alobal nebo pečicí papír. S chutí se pak můžeme pustit do přípravy pokrmu.

  • Jednotlivé suroviny dáme do fritovací nádoby, ale nádobu nepřeplňujeme, raději jídlo rozdělíme na dvě dávky. Pro čtyřčlennou rodinu bohatě stačí nádoba o objemu čtyři litry
  • Během fritování pak pokrm alespoň jednou promícháme.
  • Po vaření fritovací nádobu vymyjeme a využít můžeme i myčku na nádobí. 

Jak připravit maso ve fritéze

V horkovzdušné fritéze připravíme všechny druhy mas i ryb. Maso je na povrchu krásně křupavé a vevnitř šťavnaté. Takto připravovaný pokrm neplave v oleji, nepřipaluje se a je rovnoměrně propečený. Stačí pouze nastavit správný program fritézy a nechat ji pracovat. Sami poté zjistíme, kolik času dané potraviny potřebují a jaké propečení nám vyhovuje. V průběhu můžeme suroviny otočit a pokud máte rádi marinády, i takto připravené maso můžete ve fritéze připravit. Samozřejmostí jsou i jídla "z jednoho pekáčku", kdy navrstvíme brambory nebo zeleninu a pečeme je zároveň s masem.

Jak připravit zeleninu a sýry ve fritéze

V horkovzdušné fritéze si jednoduše a chutně můžeme připravit pečenou zeleninu. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na stejně velké kousky, ideálně hranolky. Promícháme se lžičkou olivového oleje a trochou soli. Zapneme správný program a necháme péct. A pokud si rádi pochutnáte na smažených či grilovaných sýrech, i to zde není problém. Výborný je tradiční sýr v trojobalu, nebo sýr typu hermelín, lehce okořeněný bylinkami. 

Jak připravit sladké buchty ve fritéze

A protože je horkovzdušná fritéza opravdu multifunkční, připravíme v ní i moučník. Výborné jsou plněné kynuté buchty, které naskládáme do fritovací nádoby vyložené pečicím papírem. Potřeme je máslem a zapneme program. Stejně tak dobře připravíme i oblíbené muffiny v papírových košíčcích. 

Křupavé řízky z fritézy

Inspirujte se naším receptem a připravte si s námi křupavé kuřecí řízky v netradičním trojobalu se smetanou a strouhaným sýrem. Použitím horkovzdušné fritézy budou rychle hotové, nebudou se topit v tuku a strouhaný sýr se nebude připalovat. Jsou šťavnaté a jako přílohu k nim můžeme opéct třeba oblíbenou zeleninu. 

A jak postupovat, můžete zhlédnout v našem video-návodu

Používáte horkovzdušnou fritézu? Podělte se s námi o vaše zkušenosti do komentářů. 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky