Jak se starat o rybíz, aby měl kvalitní ovoce? Důležitý je včasný řez a přihnojení
Rybíz je oblíbeným drobným ovocem našich zahrádek a není divu. Jeho pěstování je velmi snadné, stačí mu jen trochu prostoru, užitek přináší brzy, prostě se jedná o ideální a nenáročné ovoce pro každého zahrádkáře. Kvalitu plodů významně ovlivňuje správný řez.
Několik keřů rybízu se vyplatí na každé zahrádce, vybereme jim vhodné stanoviště - potřebují výživnou půdu, osluněné místo a dostatek vláhy. Vhodný ale není přemokřený nebo příliš suchý terén. Péče o keříky rybízu nám nezabere mnoho času a pokud si na ní dáme záležet, nejvíce nás zaměstná sběr plodů a potom jejich zpracování. Rybíz můžeme pěstovat i ve stromkové formě, a to především červený. Péče o něj je obdobná jako péče o keříky, podstatné je ale stromky vybavit spolehlivými kůly a pevně je k nim upevnit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kdy se provádí řez rybízu
Řez provádíme pomocí ostrých zahradnických nůžek, hodit se bude i pilka na silnější větve. Celé větve odstraňujeme co nejníže, aby na keřích nezůstávaly zasychající pahýly. Řez obvykle provádíme dvakrát do roka.
- Při podzimním řezu, který provádíme koncem léta nebo začátkem podzimu, odstraníme přestárlé větve, které keře příliš zahušťují, a také všechny nemocné nebo zasychající výhony. Někdy je potřeba ostříhat i konečky větví napadené padlím. Pokud řez provedeme pečlivě, předjarní řez můžeme vynechat.
- Na konci zimy, v předjaří (koncem února nebo začátkem března) nás čeká ještě jeden řez, při kterém keře připravíme na novou sezónu. Pokud nám jde o kvalitní, zdravé a pěkně vybarvené ovoce, tento řez bychom neměli zanedbat.
Příliš zahuštěné a zanedbané keře přináší jen drobné ovoce, které je náchylné k houbovým chorobám a špatně se sklízí.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co potřebuje rybíz na jaře
Péče o rybízy není nenáročná, stačí se postarat o to podstatné.
- Okolí keřů vyčistíme a povrch opatrně nakypříme.
- Rybízům dopřejeme dostatek živin -přidáme k nim dobře uleželý kompost, prospěje jim také Cererit nebo NPK.
- Při suchém počasí keře zaléváme ke kořenům, péči vyžadují především na podzim vysazené keře.
- V předjaří provedeme řez přebytečných, přestárlých a zahušťujících větví. Keře musí být prosvětlené, aby kořeny dávaly svou sílu jen tam, kde to má smysl.
Proč rybíz stříháme
Když známe důvod, proč řez (střih) provádíme, bude pro nás péče o keře snadná.
- Jde nám o to, aby keře stárly co nejpomaleji a měly stále mladé plodné výhony s kvalitním ovocem. Mladé výhony na keřích opakovaně vyrážejí - naším úkolem je ponechat pouze ty nejvhodnější, ostatní odstranit.
- Keře nesmí být přehuštěné - podstatným úkolem je proto odstranit všechny větve, které keř příliš zahušťují. Všechny větve musí být dobře osluněné, aby se k ovoci dostalo světlo.
- Nezahuštěné keře rychle oschnou po dešti, lépe v nich bude proudit vzduch a keře nebudou náchylné k chorobám.
- Sklizeň udržovaných keřů bude snadná. K ovoci se lépe dostaneme, navíc větší plody se snáze sklízí než mnoho maličkých.
- Keře soustředí svou sílu do menšího objemu větví, ty budou mít na starost méně plodů, ale na těch si dají opravdu záležet.
- Stručně řečeno: Při řezu postupně odstraňujeme přestárlé, zahušťující, nemocné, nevhodně postavené a příliš tenké větve. Naopak dáváme prostor dobře rostlým a zdravým větvím.
Jak provádět řez rybízu
Začátečníkům by mohlo pomoci několik rad, jak provádět řez rybízu v předjaří.
- Než se pustíme do řezu, keř si prohlédneme a řekneme si, čeho chceme dosáhnout. V prvních čtyřech letech od výsadby se keř "vychovává", poté se již provádí řez udržovací.
- V prvním roce po výsadbě je někdy začátečníkům líto výhony zkracovat, protože se těší na ovoce, pro následující vývoj keřů je to ale důležité. Výhony zkrátíme u slabších keřů na dvě až tři očka, u silnějších na tři až pět oček.
- V druhém roce silné výhony zkrátíme o pětinu až čtvrtinu délky a slabé zkrátíme na jedno až dvě očka. Černý rybíz by měl mít po řezu 6–9 větví, červený 5–7 větví.
- V prvních čtyřech letech se snažíme vypěstovat pěkný silný a pravidelně rostlý keř, který později budeme už jen udržovat - přestárlé větve bude nutné postupně odstraňovat a nahrazovat je dostatečně vzrostlými mladými.
- Udržovací řez: U vzrostlých keřů průběžně odstraňujeme větve, které jsou starší než čtyři roky, poznáme je podle tmavší a hrubší kůry, protože by již přinášely méně kvalitní ovoce. Místo nich dáme prostor mladým výhonům, které je potřeba včas nechat narůst.
- Zmlazování keřů provádíme šetrně a postupně, díky tomu bude stále zachována dobrá plodnost. Opravdu radikální jsme jen u velmi zanedbaných keřů, které ještě chceme zachránit.
Rybíz je báječné ovoce, které se dá zpracovat mnoha způsoby, hodí se na výrobu sirupů, marmelády i do výtečných moučníků. Navíc se rybíz snadno mrazí, díky tomu můžeme mít lahodné bobulky k dispozici po celý rok - třeba na takovou buchtu, jakou je vidět na videu.
Čerpáno z knihy Začínáme zahrádkařit od Miroslava Ryšána
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře