Jak správně rozpéct pečivo? S našimi tipy nepoznáte, že není čerstvě upečené
Pečivo je nedílnou součástí našeho každodenního stravování. Ne vždy se nám ale chce do obchodu pro čerstvé, ačkoliv si na něm pochutnáme nejlépe. A proč plýtvat? Rozpečte si starší pečivo, které bude jako čerstvé.
Starší pečivo lze použít k výrobě strouhanky či upečení žemlovky, ale také se dá rozpéct a tím docílíme jeho chuti jako začerstva. Rozpéká se samostatně, může se však zapéct i se sýrem či salámem, čímž vznikne skvělá snídaně, svačina či večeře.
Mohlo by vás zajímat
Jak jednoduše rozpékat pečivo
S našimi tipy už nebudete zbytečně vyhazovat starší pečivo. Snadno mu vdechnete nový život za pomoci trouby, horkovzdušné fritézy, mikrovlnky či topinkovače.
- Topinky jsou skvělým řešením pro starší chléb nebo bagety. Nemáte-li v oblibě ty připravované na oleji, doporučujeme využít horkovzdušnou fritézu, ze které vyndáte po 3 minutách při 200 °C dokonale křupavé topinky bez použití tuku.
- Mikrovlnná trouba je ideální volbou, pokud spěcháte a rozpečené pečivo budete ihned konzumovat. Stačí ho v ní ponechat 15 vteřin a bude opět vláčné. Jen pozor, jak rychle změkne, tak rychle zase ztvrdne, jezte ho tedy co nejdříve.
- Koláče, buchty a jiné dobroty, které toužíte mít opět dokonale vláčné, nikoliv křupavé, před ohřevem zabalte do alobalu nebo do navlhčené papírové utěrky. Alobal lze použít v horkovzdušné troubě či na grilu, papírová utěrka zase najde své využití nejlépe v mikrovlnné troubě, do které alobal nelze použít.
- Chcete-li k rozpeku použít horkovzdušnou troubu, stačí ji předehřát na 180–200 °C, vložit pečivo na mřížku a kontrolovat jeho požadovanou úpravu. Zpravidla do 5 minut je pak všechno pečivo dokřupava rozpečeno.
- Toustovač, topinkovač nebo stolní gril vám také mohou pomoci. Jejich výhodou je mimo jiné i to, že disponují k tomuto účelu přímo daným programem.
- Rozpékané pečivo je nutné hlídat, aby se příliš nevysušilo. Pokud se vám to však stane, nezoufejte. Po vychladnutí ho využijte k přípravě strouhanky.
- Zamrazené pečivo snadno rozpečete v horkovzdušné fritéze či troubě, při 200 °C můžete zpravidla do 10 minut jíst pečivo jako čerstvé (podle jeho velikosti). Fritéza se nepředehřívá, o to je pak příprava i samotný rozpek rychlejší.
Základem pro udržení pečiva v chutném stavu je jeho nákup v rozumném množství, ale i jeho správné skladování. Plastové sáčky nejsou vhodnou volbou, za to lněné pytlíky jsou nedocenitelnými pomocníky. Upečete si s námi rohlíky jako dech?
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Mikrovlnka a její nástrahy: Kdy vám vybouchne voda do obličeje a proč si dát bacha na chilli?
10 tipů, jak neobvykle využít v domácnosti alobal: Nabrousí nože, zažene škůdce a pomůže vyčistit plech
Dokonale křupavé tyčinky ze staršího pečiva: Připravte je podle videoreceptu
Komentáře