Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak rozpustit čokoládu? Ve vodní lázni to jde nejlépe, ale máme i další možnosti, jak si s rozpouštěním poradit
Zdroj: Pixabay

Čokoláda se rozpouští velmi dobře, stačí jí malé zvýšení teploty. Této její vlastnosti využijeme při přípravě skvělých polev, které různé cukroví, řezy i dorty pozvednou na mnohem vyšší úroveň, vylepší je a dotvoří.

Na rozpouštění používáme obvykle čokoládu na vaření, ale oblíbené jsou i čokoládové kousky (pecičky, pecky). Koupíme je ve specializovaných cukrářských prodejnách i přes e-shopy. Na výběr máme cukrářské pecky z hořké, mléčné, bílé i ochucené čokolády. Prodávají se od malých balení (25 dkg) po velká (několik kg) na profesionální využití.

Jak rozpustit čokoládu

Celou čokoládu rozlámeme na menší kousky, aby rozpouštění probíhalo stejnoměrně a rychle. Máme několik možností, jak dále postupovat: 

  1. Čokoládu pohodlně a rychle rozpustíme ve vodní lázni. Během rozpuštění ji mícháme, do čokolády se nesmí dostat ani kapka vody. Jsme opatrní, abychom se nespálili.
  2. Větší množství čokolády lze pozvolna rozpustit v pečicí troubě, kterou nastavíme na teplotu 40 °C - nesmí být vyšší. Ne každá trouba jde nastavit na takto nízkou teplotu.
  3. Při rozpouštění v mikrovlnné troubě dáváme pozor, abychom čokoládu nepřehřáli. Troubu zahříváme pouze na nejnižší teplotu, po deseti sekundách čokoládu opakovaně kontrolujeme a vždy ji promícháme.
  4. Rozpouštět můžeme i přímo v kastrolku na plotýnce, teplota musí být velmi nízká a musíme dobře míchat. Při tomto postupu je větší riziko připálení čokolády.
  5. Malé množství čokolády se dá rozpustit pomocí fénu, postup je ale zdlouhavý.
Náš receptář nabízí oblíbené recepty na výtečnou domácí čokoládu, můžete vyzkoušet některé z nich. A následující video předvede názorný postup, jak připravit čokoládovou polevu z kakaa, ale bez použití kupované čokolády. 

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky