Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak rozpustit čokoládu ve vodní lázni? Zvládneme to snadno, ale do čokolády se nesmí dostat ani kapka vody
Zdroj: Pixabay

Čokoláda dovede vylepšit lecjaký zákusek, moučník a cukrovinku. Rozpouštění čokolády je snadnou záležitostí, pokud víme, jak na to. Rozpouštění ve vodní lázni je osvědčený způsob, který rády používaly i naše babičky.

K rozpouštění použijeme obvykle čokoládu na vaření nebo čokoládové pecky. Ty koupíme ve specializovaných obchodech nebo přes e-shopy s cukrářským zbožím. Prodávají se v různých velikostech balení, snadno se rozpouští a dobře se s nimi pracuje. Můžeme si vybrat z různých druhů čokolády - hořkou, mléčnou, bílou nebo různými způsoby zajímavě dochucenou čokoládu.

Jak rozpustit čokoládu ve vodní lázni

Jedná se o nejoblíbenější způsob rozpouštění čokolády v domácích podmínkách.

  • Na plotýnku dáme ohřívat hrnec s vodou.
  • Nad hrnec s horkou vodou položíme misku (nerez nebo skleněnou) a do ní vložíme nalámanou čokoládu.
  • Během pozvolného rozpouštění čokoládu mícháme, aby se rozehřála rovnoměrně.
  • Voda ve spodním hrnci nesmí být příliš horká, aby se nám čokoláda nezačala odspodu připalovat. Mléčná čokoláda je k připalování náchylnější.
  • Do rozpouštějící čokolády se nesmí dostat ani kapka vody, protože by čokoládu znehodnotila.
  • Při rozehřívání jsme opatrní, abychom se nespálili. Používáme chňapky na ruce.
  • Nádobu s rozehřátou čokoládou opatrně přemístíme na připravenou utěrku a dále postupujeme podle plánu.

Dorty, zákusky, ani leckteré vánoční cukroví by se neobešly bez lahodného krém, polevy či náplně. Nejhojněji používané jsou tvarohové krémy, máslové, pudingové, čokoládové, karamelové nebo smetanové.… Podívejte se na všechny krémy, polevy, náplně.

Podle našeho receptáře lze připravit výborné čokoládové polevy. Na "Čokoládovou polevu od cukrářky" potřebujeme kromě čokolády na vaření ještě ztužený tuk a kakao, s postupem poradí názorné video:

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky