Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hřebíček jsou nerozvinutá květní poupata stromu hřebíčkovce kořenného, který pochází z Moluckých ostrovů. Patří mezi aromatické koření, které se využívá ve sladké i slané kuchyni, ale také při přípravě horkých nápojů.

Hřebíčkem ochutíme rýži, kaši, jablečný kompot nebo svařené víno. Do sladkých moučníků i k masu je vhodnější použít roztlučený hřebíček, který dodá pokrmu nezaměnitelnou chuť a vůni, přitom ho však nemusíme z jídla složitě odstraňovat.

Jak roztlouct hřebíček

Koření je nejchutnější, pokud se čerstvě umele nebo rozdrtí:

  • Z pečicího papíru vytvoříme obálku, do které hřebíček nasypeme. Obálku položíme na prkénko a válečkem či paličkou na maso koření rozdrtíme - během toho sesypáváme koření k jedné straně, aby bylo rovnoměrně jemné.
  • Ruční mlýnek nám zaručí, že koření bude tak jemné, jak potřebujeme. Aromatické koření je však z mlýnku dlouho cítit. Elektrické mlýnky na koření mají nože, které obsah nádobky rozsekají na potřebnou hrubost a dají se dobře umýt.
  • Hmoždíře s paličkou jsou pro drcení koření jako stvořené, i když s tvrdým a houževnatým hřebíčkem budeme mít trochu víc práce. Volíme větší kamenný hmoždíř a koření hned po rozemletí nasypeme do vzduchotěsné nádobky.

Mletý hřebíček je nedílnou součástí perníkového koření. Nadýchané perníkové řezy si můžete připravit podle našeho videa:

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli