Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Gastronomie je věda o vztahu kultury a potravy s vlivem na lidský organismus. Gastrovýrazy jsou pak kuchařské a kulinářské odborné názvy pro činnosti, které činí z přípravy a servírování jídel umění.

Při sledování kuchařských soutěží a pořadů v televizi vám jistě neunikla slova, kterým nerozumíte. Kuchaři, pohybující se v kuchyních všech druhů, však většině výrazům rozumí. Náš kvíz, který najdete na konci článku, vaše znalosti prověří.

Mohlo by vás zajímat

Rozumíte všem gastronomickým výrazům?

Orientovat se v odborných názvech je mnohdy velmi těžké. Pro mnoho anglických, francouzských a italských názvů ani nejsou česká pojmenování - pokud ano, nejsou příliš rozšířená nebo jsou složená z několika slov. Kuchařská mluva v prvotřídních kuchyních tak obyčejnému člověku zní jako neznámá řeč, které příliš nerozumí. Těm z nás, kteří se o gastronomii zajímají, však zní tato cizí slova jako mateřský jazyk. Gastronomické výrazy jsou nejen součástí studia na kuchařských a hotelových školách, ale znají je i kuchařští nadšenci, kteří mají vaření jako celoživotní zájmové hobby. Myslíte si, že jste dobrý kuchař? Víte, co je banket, mousse, frapování, šámbrování nebo shaker

 

Komentáře

Další tipy a triky