Jak rozválet linecké těsto? Důležité je nepřehnat to s moukou při jeho podsypávání
Linecké těsto by si měl osvojit každý domácí cukrář či cukrářka. Nejčastěji se z něj připravuje oblíbené cukroví plněné marmeládou, udělat z něj lze ale například i koláče či linecké řezy. Máme pro vás několik rad, jak těsto lépe rozválet.
Při přípravě lineckého těsta se musíme řídit pravidlem 3:2:1. Tedy 3 díly mouky, 2 díly másla a 1 díl moučkového cukru. Tyto suroviny ještě doplňuje 1 žloutek, který lineckému dodává krásně nažloutlou barvu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak rozválet linecké těsto
Připravené linecké těsto je nutné nechat minimálně hodinu odležet v lednici, ale ideálně přes noc. Těsto do lednice vkládáme ve tvaru cihly, aby se po vyndání ohřívalo rovnoměrně. Těsto ve tvaru koule bude po vytažení za chvíli na povrchu měkké, uvnitř ale stále studené a pevné, a nepůjde dobře vyválet.
- Odleželé linecké těsto vyndáme z lednice a rozdělíme na menší díly, se kterými se nám bude lépe pracovat. Můžeme ho nechat pár minutek povolit na kuchyňské lince.
- Těsto vyvalujeme na pomoučeném vále. Mouku používáme hladkou, avšak nepřidáváme jí mnoho, aby se těsto nezačalo drolit.
- Mouku průběžně zlehka nanášíme i na váleček, stejně jako na vykrajovátka, aby se na ně těsto nelepilo.
- Pro přípravu lineckého jsou zejména vhodné nepřilnavé silikonové vály a válečky, jelikož se na ně těsto téměř nelepí, a nehrozí tak nadbytečné zapracování mouky do těsta.
- Zamezit nechtěnému přidávání mouky do těsta také můžeme tím, že budeme linecké vyvalovat na potravinové folii.
- Místo hladké mouky můžeme těsto podsypávat také prosátým moučkovým cukrem. Musíme však myslet na to, že takto bude cukroví sladší.
- Těsto vyválíme na plát o síle zhruba 3 až 5 mm. Tloušťku těsta můžeme odhadnout, pomoci si špejlí nebo si pořídit váleček s nastavitelnou výškou těsta.
- Vykrájené tvary opatrně podebíráme příborovým nožem a přemísťujeme na vymazaný, případně pečicím papírem vyložený plech.
- Odřezky těsta spojíme dohromady, vyválíme a znovu vykrajujeme. Jestliže jsme použili na pomoučení válu příliš mouky, další odřezky již upečeme tak, jak nám na vále zbydou, následně rozdrtíme a přidáme si je do jogurtu nebo jimi ozdobíme ovocný pohár.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře