Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak rozválet těsto do tvaru obdélníku: Rady a tipy pro správný tvar
Zdroj: Freepik

Krájení těsta na čtverce při přípravě šátečků, taštiček a knedlíků vyžaduje vyválení těsta do obdélníku, abychom neměli příliš odřezků. Správné vytvarování plátu těsta usnadní práci i při pečení štrúdlů a závinů.

Válení těsta je snadné - ale rozválení těsta do obdélníku je trochu složitější. Chceme mít rovný tvar, ale těsto náhle "dostane uši" - rohy se vytáhnou a prostředek těsta zůstane prohnutý, takže musíme celý kraj odříznout. Jak tomu předejít?

Jak na rovné okraje těsta

Poradíme vám s lineckým, listovým nebo jogurtovým těstem:

  • Těsto upravíme do tvaru kvádru a rozválíme ho na silnější placku.
  • Můžeme vidět, že se rohy těsta začínají vytahovat jako uši.
  • Položíme váleček napříč těsta k protilehlým rohům a rozválíme. 
  • Pak váleček otočíme ke zbývajícím dvěma rohům a zase válíme.
  • Opakujeme podle potřeby, dokud nemá těsto požadovaný tvar.
  • Uši se srovnají a okraj zůstane rovný, což oceníme při přípravě závinu.

Pěkný obdélník těsta potřebujeme hlavně při pečení štrúdlu - zkuste to podle našeho videa: 

 

Komentáře

Další tipy a triky