Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Při vaření podle receptů můžeme narazit v surovinách na loupaná rajčata, avšak slupka z čerstvých rajčat jde loupat velmi obtížně. Alternativou jsou již připravená rajčata z konzervy nebo můžete použít trik na snadné oloupání.

Rajčata jsou velmi oblíbenou zeleninou, kterou milujeme jak v čerstvém stavu, tak i v uvařených pokrmech. Při konzumaci čerstvých rajčat nám slupka nijak nepřekáží, avšak při vaření se oddělí od dužiny a vytvoří tvrdé zkroucené ruličky.

Jak rychle oloupat rajčata?

Poradíme jednoduchý trik, jak snadno rajčata oloupat téměř bez práce a během krátkého okamžiku:

  1. Připravená rajčata nařežete na spodní části, kde není stopka, do kříže.
  2. Nachystejte si hrnec, do kterého vložíte nařezaná rajčata a zalijete je horkou vodou, aby byla úplně ponořená.
  3. Mezitím do druhého hrnce napustíte studenou vodu a zhruba po 5 minutách do ní spařená rajčata přeložíte naběračkou.
  4. Nyní jednoduše nožíkem oloupete z rajčat slupku, která se již sama odděluje od dužiny.

Tento proces spaření a přeložení do studené vody se nazývá blanšírování a můžete ho praktikovat u zeleniny i ovoce, jednak pro snadné loupání, jednak pro zachování svěží barvy. Navíc tímto procesem zbavujete potraviny bakterií a virů.

 

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli