Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pokud se chcete stravovat zdravě, rybí maso byste si měli dopřávat dvakrát týdně. Dnes je k dispozici mnoho různých druhů ryb, ze kterých si lze vybírat, ale i nespočet způsobů, jak je připravit. Jak ale pracovat s rybou mraženou?

Losos, treska, tuňák, ale i kapr nebo candát - to jsou nejčastější mořské i sladkovodní ryby, které se v supermarketech nakupují. S chlazenými rybami můžete hned vařit, ty mražené je většinou nutné nejprve nechat rozmrazit. To můžete udělat několika způsoby.

Jak rychle rozmrazit rybu

Při rozmrazování ryb máte na výběr ze čtyř možností. Platí však, že čím rychleji rybu rozmrazíte, tím více se snižuje kvalita a výsledná chuť masa.

  • Nejlepším a k masu nejšetrnějším způsobem, kterým lze rybu rozmrazit, je nechat ji přes noc v lednici. Nevýhodou je, že se nejedná o způsob velmi rychlý - a vaření musíte plánovat den dopředu.
  • Rychlejší způsob rozmrazení ryby je vložit ji ještě v obalu, případně v dobře uzavřeném plastovém sáčku, do studené vody. Vodu zhruba po půl hodině  měňte - podle velikosti bude ryba rozmrazená zhruba do tří hodin.
  • V opravdu krajní nouzi, pokud potřebujete rybu povolit okamžitě, je možné ji ohřát v mikrovlnné troubě na program rozmrazování. Musíte mít však na paměti, že se touto úpravou výrazně snižuje kvalita masa a ryba pak může být gumová.
  • Vybrané druhy rybích výrobků, jako je například tenké filé, není potřeba předem rozmrazovat. Rybu můžete do rozehřáté trouby či na dobře rozpálenou pánev vložit rovnou z mrazáku.

Správně rozmrazené rybí maso nejlépe chutná pouze s minimem koření, aby vynikla jeho chuť. Podle následujícího videoreceptu se tak treska jenom osolí, opepří, pokape olivovým olejem - a přesto chutná skvěle.

Komentáře

Další tipy a triky