Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vlašské ořechy na podzim padají na zem, podobně jako třeba kaštany, a pod stromem je musíme pravidelně sbírat. Čerstvé ořechy v sobě mají vlhkost, kterou je potřeba dobře vysušit, jinak by na sebe dlouho nenechala čekat plíseň.

Kvalitní pěkné ořechy, které jsou dobře vysušené, skladujeme v suchu a pokud možno v chladu, takto se stanou trvanlivou "konzervou" a bez problémů vydrží až do další sezóny. Pokud s péčí o vlašské ořechy zatím nemáte zkušenosti, rádi vám poradíme.

Jak sbírat vlašské ořechy

Ořechy, které padají na zem, jsou už částečně vysušené, zvlášť když je slunečné počasí. Pokud je však deštivo, bude se sušením o něco více práce. 

  • Ořechy sbírejte každý den, nebo alespoň každý druhý den. Pokud ořechy leží pod stromem delší dobu, nasávají vlhkost a obvykle začínají plesnivět.
  • Sběr provádějte do košíků (nebo do jiných nádob). Na ruce si přitom dejte pracovní rukavice, protože jinak by vaše ruce byly výrazně zabarvené.
  • Někdy jsou ořechy pod stromem ještě v zelených slupkách, které je potřeba oloupat. Možná také ořechy ze stromu srážíte - i v tom případě jich nejspíš část zůstane v zelených slupkách, které se z nich musí odstranit. 

Jak sušit vlašské ořechy

Největším nepřítelem zdárného usušení je vlhkost a s ní související plísně. Co se týče způsobu sušení, máme více možností, které je vhodné vzájemně kombinovat.

  • Co nejdříve po sběru ořechy rozložte, aby začaly prosychat. Můžete je dát do bedýnek nebo nízkých papírových krabic.
  • Ořechy by měly být pouze v jedné vrstvě. Krabice musí zůstat otevřené, zavřený prostor by bránil správnému prosychání.
  • Ořechy během sušení občas protřepejte nebo "prohrábněte" rukou.
  • Pokud je venku slunečno, využijte počasí a sušte je na slunci. Vyneste je dopoledne po oteplení a na noc je znovu ukliďte.
  • Při chladném a vlhkém počasí ořechy sušte doma u kamen nebo u radiátoru, jinak by začaly vlhnout.
  • Velkým pomocníkem je elektrická sušička, ale i když v ní ořechy prosušíte, nechte je pak na teplém místě ještě několik dnů dosoušet.
  • Zdárné prosušení ořechů trvá delší dobu - nejlepší je nespěchat a dát tomu čas dva až tři týdny.

Jak skladovat vlašské ořechy

Nevhodná péče o vysušené ořechy snadno všechno předchozí úsilí znehodnotí, proto dbáme o správné uskladnění.

  • Dobře vysušené ořechy poznáte na omak i po rozlousknutí. Uložte je na chladné, suché a vzdušné místo. Nevhodné jsou igelitové sáčky a tašky - ořechy potřebují "dýchat" a plíseň je pro ně trvalým rizikem.
  • K uskladnění celých ořechů se hodí především klasické bedýnky (mohou být dřevěné či plastové) nebo rašlové pytle (např. od cibule), ve kterých je zavěsíte. Zpočátku je můžete občas protřepat.
  • Ořechy je možné skladovat buď ve skořápkách (takové jsou velmi trvanlivé) nebo vyloupané. Menší množství vyloupaných ořechů uložte do sklenic se šroubovacím uzávěrem a brzy je spotřebujte. Můžete je také jednoduše zmrazit nebo zavařit podle následujícího videa. Budou se vám určitě hodit na celou řadu ořechových dobrot.
Napište nám své rady a zkušenosti se sklizní nebo skladováním ořechů do komentáře pod článek. Budeme moc rádi za další zajímavé nápady.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky