Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Od léta do podzimu sklízíme ze zahrádek zeleninu plnou vitamínů a minerálů - cuketu. Pokud si ji ale rádi vychutnáte i v zimních měsících, a nechcete kupovat dražší v obchodě, poradíme vám, jak se dá cuketa uchovat, aby vydržela až do zimy.

Cuketa se dá v kuchyni zpracovat do mnoha podob. Zapečená s kuskusem, přimíchaná do čokoládového brownies nebo grilovaná jako příloha k masu. Už jste tohle všechno z cukety vyzkoušeli a pořád máte na zahrádce několik kousků? Cuketa se dá na zimu uchovat několika způsoby.

Jak uchovat cuketu na zimu

Většina z nás se snaží veškerou úrodu cuket co nejdříve zpracovat, případně rozdat rodinným příslušníkům nebo známým. Cuketu však můžete skladovat ve sklepě, zmrazit ji, zavařit v různých formách nebo ji dokonce usušit na mouku.

  • Ve sklepě: Na skladování ve sklepě jsou vhodné velké cukety s pevnou slupkou. Cuketu do sklepa sklízejte, jestliže poklep zní dutě. V suchém a temném sklepě, kde nemrzne, vydrží několik měsíců. Pokud budete cuket skladovat více, umístěte je do sklepa tak, aby se navzájem nedotýkaly. Pokud by jedna začala hnít, nenakazí ostatní.
  • Zmražení: Pečlivě očištěnou cuketu nastrouhejte na hrubém struhadle, slijte přebytečnou tekutinu a přemístěte do uzavíratelného sáčku. Pokud v cuketě byla semínka, odstraňte je. Takto připravená cuketa v mrazáku vydrží až rok.  
  • Zavaření: Stejně jako zavařujete okurky, můžete si na zimu zavařit v láku i cukety. Při použití mladých cuket jsou od okurek takřka k nerozeznání. Je možné je také zavařit spolu s paprikou a rajčaty, a mít tak na zimu připravenou chutnou omáčku k masu. Cuketu lze také zavařit v podobě cuketového zelí, cuketové marmelády nebo cuketových matjesů.
  • Cuketová mouka: Menší očištěné cukety nakrájejte na tenká kolečka a vložte do sušičky nebo pootevřené trouby nastavené na 50 °C. Správně usušená cuketa se musí v prstech drolit. Plátky cukety pak rozmixujte na mouku a skladujte v uzavíratelné nádobě v suchu a temnu. Cuketová mouka se výborně hodí pro zahušťování zeleninových polévek.
 
V zimních dnech si pak můžete ze zamražené cukety připravit rychlý cuketový krém na zahřátí.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více