Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborový guláš je tradiční a populární pokrm, který se skvěle hodí pro vaření na chalupě a snadno jím nasytíme i větší počet strávníků. Je totiž vydatný, ale přitom nenáročný na suroviny. K jeho přípravě nám stačí pár kousků nádobí, navíc vaření je jednoduché a rychlé. Guláš určitě bude mít úspěch.

Tento typ guláše se vaří obvykle z brambor a z uzeniny, proto se mu lidově říká "buřtguláš". Výborný je i z hub nebo luštěnin (vhodné jsou především fazole, sója a cizrna). Pro vylepšení chuti a k získání krémové konzistence na závěr použijeme smetanu. Guláš můžeme uvařit řidší, který bude připomínat gulášovou polévku, nebo naopak pořádně hustý, ještě více sytivý.

Jak uvařit bramborový guláš

Při vaření postupujeme podobně jako u dalších gulášů. Můžete se podívat, jak uvařit "pořádný" guláš.
  • Nejprve v hrnci zpěníme dosklovata drobně pokrájenou cibuli.
  • K cibuli přidáme nakrájenou uzeninu a necháme ji opéct, bude si pak držet v guláši pevnou konzistenci.
  • Přisypeme oblíbené koření, důležitá je paprika, která dá guláši správnou barvu a chuť. Vzápětí vše zalijeme horkou vodou, a to co nejdříve, aby paprika nezhořkla.
  • A pak jsou již na řadě oloupané a nakrájené brambory, ty nesmí chybět.
  • Zahustíme hladkou moukou, kterou rozmícháme v troše vody. Dobře provaříme a ještě dochutíme (majoránka, pepř, třený česnek, sůl).
  • Kdo chce pokrm jemnější a krémovější, zjemní smetanou
  • A co ke guláši podávat? Nejlepší je krajíc čerstvého chleba nebo křupavé domácí dalamánky.

Výborný a hustý "buřtguláš"

Na závěr jsme pro vás vybrali spolehlivý recept z našeho receptáře. Na vydatné jídlo pro čtyři strávníky potřebujete podle našeho receptu 500 g uzeniny (např. točený salám, klobáska, párky, buřty), 6 větších brambor, 2 střední cibule, olej, česnek, sůl, pepř, mletou sladkou i pálivou papriku, 250 ml smetany na vaření a hladkou mouku. 

  1. Uzeninu nakrájíme na menší kostky. Brambory oloupeme a také nakrájíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.
  2. V hrnci zpěníme cibuli, přidáme uzeninu, opepříme, osolíme. Necháme opéct.
  3. Mezitím ve varné konvici ohřejeme vodu a utřeme česnek se solí.
  4. Pěkně opečenou uzeninu posypeme paprikou, aby měl guláš pěknou barvu.
  5. Po několika vteřinách zalijeme vařící vodou.
  6. Přidáme nakrájené brambory, rozetřený česnek a trochu majoránky. Vaříme 10–15 minut do změknutí brambor.
  7. V hrnku dohladka rozšleháme hladkou mouku, pomalu přilijeme do guláše a mícháme. 
  8. Ke konci vaření přilijeme ještě smetanu a provaříme.
  9. Dochutíme podle vlastní chuti. Tmavší barvu guláše získáme přidáním mleté papriky.

Než se do vaření pustíte, doporučujeme zhlédnout následující video. S názorným postupem vám vaření půjde ještě lépe od ruky.

Vydatné jídlo si snadno uvaří i vegetariáni, jen místo uzeniny použijí např. fazole a vynechají živočišné produkty, jako je slanina nebo sádlo. Základní postup receptu lze snadno obměňovat podle potřeby.
A jak máte bramborový guláš nejraději vy? Budeme rádi, když se s námi podělíte o své rady a tipy do komentářů.

 

Komentáře

Další tipy a triky