Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit nejlepší čočku na kyselo? Tradiční novoroční jídlo uvařte podle skvělého receptu s názorným videem
Zdroj: Top recepty

Čočka na kyselo se vaří v mnoha rodinách na Nový rok k obědu. Podle tradice proto, aby se v domácnosti udržely peníze. Po vánočním a silvestrovském hodování přichází na řadu jednoduché a prosté jídlo, které nás nebude mnoho stát.

Čočka je na přípravu velmi jednoduchá, zároveň je výživná a sytá, stejně jako ostatní luštěniny. Patří mezi levná jídla, která nám dodají mnoho živin a důležitých látek pro naše zdraví. Kromě bílkovin a vlákniny je bohatá na vitamíny řady B, kyselinu listovou, hořčík, železo a zinek

Jak dobře uvařit čočku

Vařená čočka je skvělá do polévek, pomazánek, k přípravě na kyselo, hodí se i do vegetariánské "sekané". Vaření čočky je snadné, přesto je dobré dodržet několik pravidel.

Jak uvařit čočku na kyselo

Když se čočka dobře ochutí a upraví, určitě si na ní pochutnáme.

  • Potřebujeme 500 g čočky, 90 g sádla (či jiný tuk), 70 g cibule, 15 g hladké mouky, ocet podle chuti, sůl podle potřeby. Na dochucení oceníme polévkové koření
  • Čočku přebereme (aby v ní nezůstal žádný malý kamínek), propláchneme, zalijeme vodou a necháme alespoň 1–2 hodiny bobtnat.
  • Potom ji uvaříme do změknutí.
  • Na tuku osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli do zrůžovění, přidáme trochu mouky a uděláme jíšku k zahuštění čočky.
  • Zahuštěnou čočku provaříme a dochutíme kořením a případně octem.
  • K čočce na kyselo obvykle podáváme volská oka, případně k ní uvaříme vejce.
  • Čočku můžeme při podávání polít osmaženou cibulkou a ozdobit osmahnutou uzeninou.
  • Vegetariáni na ni mohou dát na kostky nakrájené a osmažené tofu
  • K čočce dobře chutnají kyselé okurky či zeleninový salát.
Zařadit čočku častěji do jídelníčku se vyplatí, další výborné luštěninové recepty najdete v našem receptáři.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky