Drobení do polévky je rychlá zavářka, zvláště s využitím našich vychytávek
Zavářek do polévek máme v oblibě mnoho druhů. Od svátečních knedlíčků, svítků, celestýnských nebo fritátových nudlí, přes běžnější nudličky a nočky, až po rychlé kapání nebo právě drobení, o kterém bude tento článek.
Drobení mívá různé krajové a rodinné názvy jako mrvenička, drobinky, strouhání apod. Je několik způsobů, jak drobení připravit. Můžete ho nachystat vždy čerstvé nebo připravit do zásoby a mít kdykoliv po ruce.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak se dělá drobení do polévky
Je to snadné a záleží, jak máte vybavenou domácnost.
- Na 2 l polévky potřebujete drobení ze 100–150 g hrubé mouky (podle velikosti vejce) a 1 vejce. Pokud ho budete dělat na okamžitou spotřebu, můžete těsto mírně osolit. Pro uchování do zásoby solit nedoporučujeme, protože osolené těsto natahuje vlhkost a má sklon k plesnivění.
- Klasicky připravené tuhé těsto nastrouháte na struhadle.
- Pokud vlastníte kutr nebo robot se sekacími nožíky, nasypte mouku, přidejte vejce, spusťte přístroj na plný výkon (opakovaně) a pak výsledek přesejte na jemném sítu. Čím déle budou nožíky pracovat, tím jemnější drobení bude.
- Úplně nejjednodušší způsob je vytvořit měkčí těsto z menšího množství mouky, které prsty odtrháváte, rozmáčknete na miniplacičku a vhazujete rovnou do polévky. Snažte se, aby kousky byly stejně veliké.
Drobení vařte podle velikosti 5–6 minut, strouhání se vaří zvlášť, aby mouka nezakalila polévku.
Náš videorecept vám ukáže, jak připravit klasické strouhání.
Komentáře